NRK Meny
Normal

– Flaks at barna ikke ble tatt av vindkastene

HAMAR (NRK): – Det var heftig! Tramponlina fløy flere meter til værs rett etter at barna lekte der, sier Charlotte Veland Hoven. Kraftig uvær rammet deler av Innlandet i dag.

Charlotte Veland Hoven

VOLDSOMME KREFTER: Trampolinen ble tatt av vinden rett etter at barna til Charlotte lekte der i formiddag.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Barna til Charlotte Veland Hoven hadde akkurat hoppet på trampolina i regnværet da vindkastene kom.

– Vi så plutselig at trampolina med nettet og alt var helt oppe i terrassehøyde. Så vi fikk den nesten inn på terrassen før den tok en vending. Da blåste den i motsatt retning og endte opp i ei bjørk, forteller Hoven.

Hun gjorde seg noen tanker etterpå.

– Man kjenner jo på at naturkreftene river og røsker. Jeg hadde litt høy puls etterpå, seier trebarnsmoren.

Vibeke Thyness

OVERVÅKER VÆRET: Meteorolog ved Meteorologisk institutt, Vibeke Thyness sier vindkastene i Innlandet i dag var uvanlig både for området og tida på året.

Foto: Bård Gudim

– Dette er uvanlig

Meteorolog ved Meteorologisk institutt, Vibeke Thyness sier uværet i formiddag skyldes et lavtrykk.

– Det er et høstlavtrykk som skaper trøbbel. Senteret ligger utenfor Trøndelagskysten, men det passerte en sone med mye nedbør og kraftig vind i forbindelse med de nedbørsskyene over Mjøsområdet i formiddag. Så jeg vil anta det skyldes de kraftige bygene og at vinden har kommet med dem, forklarer Thyness.

I løpet av sekunder feide vinden over deler av Hamar sentrum. Men også andre steder i Hedmark viste naturen krefter.

– Det var uvanlig mye vind til å være Innlandet og denne tida av året. Vi har registrert rundt 18 m/s i de kraftigste kastene på Rena og 15 m/s på Flisa. Det er mye, sier Thyness.

Vindskader på Hamar

LUFTETUR: Slik så trampolinen ut etter lufteturen i hagen på Hedmarkstoppen i formiddag. Den havnet i bjørk før den falt i bakken.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Trampolinene er en ny utfordring

Nå advarer meteorologene folk som skal nyte feriedagene utendørs. I helga gjorde ekstreme mengder regn skade for over 100 millioner kroner på Østlandet.

– Det er ventet litt vind utover kvelden også. Det lavtrykket her gir storm på Vestlandet og det gir mye vind i fjellet. Men det største potensialet i Innlandet var nok i formiddag, sier Thyness.

Hun sier det likevel er lurt å være forsiktig med trampoliner og annet løst utstyr.

– Før var det parasoller som fløy, nå er det trampolinene som er i vinden. Det er viktig å sikre dem, avslutter meteorologen.

Les også: