– Drev firmaet med både hvit og svart økonomi

I løpet av fem år unndro den næringsdrivende hedmarkingen 3,1 millioner kroner i skatter og avgifter. Nå er han dømt til 1 år og 10 måneders fengsel.

Sør-Østerdal tingrett

TINGRETTEN: Rettssaken mot mannen i 50-årene gikk i Sør-Østerdal tingrett i Elverum i begynnelsen av september.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

Ifølge dommen fra Sør-Østerdal tingrett hadde mannen i 50-årene et regnskapsfirma som førte regnskapet for ham. Likevel har han holdt store beløp unna bokføring.

Han erkjente delvis straffskyld under rettssaken.

– Følte seg presset

I retten forklarte mannen at han følte seg presset av kunder til å jobbe svart og at han ble fristet til å tjene mer penger.

– Han har delvis hatt hvit økonomi som har gått til regnskapsføring, og så har han hatt en svart økonomi som regnskapsføreren ikke visste om. Da har han kunne holdt på i lang tid uten at dette ble oppdaget, men da skatteetaten kikket ham nærmere i kortene så ble det avdekket, sier aktor og politiadvokat Richard Røed.

Richard Røed

AKTOR: Politiadvokat og leder for Økokrimseksjonen Richard Røed var aktor i saken mot hedmarkingen som nå er dømt for skattesvik i millionklassen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Etter å ha gjennomgått bankkontoene til mannen og hans kone fant Skatt Øst innbetalinger på til sammen 2,2 millioner kroner som ikke var bokført.

Innbetalinger fra kunder ble også satt inn på kontoene til sønn, svigerdatter og andre personer. I tillegg hadde den dømte mottatt betydelige beløp kontakt. En gang så mye som 300 000 kroner. Til sammen utgjorde dette 3,6 millioner kroner.

Fra 2008 til 2012 ble en omsetning på 5,8 millioner kroner holdt unna bokføring.

Vanskelig å oppdage

I retten innrømmet mannen at det var inntekter som ikke ble bokført.

Når det gjelder millionene som ble satt inn på kontoene til han og kona forklarte han i retten at han trodde regnskapsføreren hadde oversikt over beløpene, siden det ble satt inn på konto. Han skjønte at det ikke ble betalt skatt på pengene som ble satt inn på andre familiemedlemmers kontoer.

Retten er ikke i tvil om at mannen bevisst holdt inntekter unna regnskap. Handlingen ble utført på en måte som vanskeliggjorde oppdagelsen, ved at han fikk kontant betaling og brukte egen kvitteringsblokk for svart arbeid, ifølge dommen fra Sør-Østerdal tingrett.

– Unndragelse er et stort problem

Røed anser dette som en relativt stor sak tatt i betrakning det store beløpet som er unndratt og at det har pågått i flere år.

– Påtalemyndigheten ser svært alvorlig på dette fordi skatte- og avgiftsunndragelse er et stort problem for velferdsnorge. Når man ser at næringsdrivende holder på i dette omfang over så lang tid, så er det med å undergrave den tilliten som skatte- og avgiftsystemet er tuftet på.

Mannens forsvarer Emil Tømmerdal Nordby har ikke vært tilgjengelig for en kommentar.