NRK Meny
Normal

– Prøver å skape Breivik-motiv

Thomas Randby, som forsvarer 39-åringen som er tiltalt for blant annet å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor i Hamar natt til 22.juli 2013, mener at påtalemyndigheten forsøker å skape et slags motiv rundt 22.juli og Anders Behring Breivik.

Tegning: fra v. Michael Setsaas, Andreas Eirik Hamnes, Cathrine Fossen, tiltalte, Thomas Randby

39-åringen er tiltalt blant annet for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor.

Foto: Tegner: Esther Maria Bjørneboe

39-åringen er tiltalt blant annet for drapsforsøk på fem personer, og to tilfeller av mordbrann. Han skal ifølge tiltalen ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor natt til 22.juli 2013. Og nettopp 39-åringens forhold til 22.juli og Anders Behring Breivik har vært en gjennomgående tema under rettssaken.

Les: – Aldri opplevd lignende sak før

Fokus på 22.juli 2013

  • Mordbrannen skjedde natt til 22.juli 2013
  • Mannen laget en fotomontasje med seg sjøl i Behring Breiviks uniform
  • Politet beslagla flere aviser som hadde temaer omkring 22.juli
  • Den tiltalte sjøl har sagt i retten at han fryktet at Ola P. Svor var forutinntatt i forbindelse rundt en samværetvist han var dommer i og trodde han var Breivik-tilhenger

– Brannen skjedde 22.juli 2013. Vi har jo sett på ting som er beslaglagt og søk som er gjort opp mot den datoen. Når det gjelder problemstillinger knyttet til 22.juli 2011 så det fordi det ligger i saken endel ting som viser til akkurat dette, sier aktor Tormod Bakke.

Han sier at en må være klar over at påtalemyndigheten har hovedfokus på 22. juli 2013.

– Og så er det selvfølgelig spørsmål om det andre knyttet til den datoen andre år og om det kan ha noen relevans, eventuelt å få det ut av saken.

Snakker vi også om mulig motiv særlig i forbindelse med sorenskriverbrannen?

– Nei, det har vi ikke gjort noen tanker om, sier Bakke.

– Prøver å skape et slags motiv

Det er ikke forsvarer Thomas Randby enig i.

–Brannen hos sorenskriveren skjedde 22.juli to år etter. Påtalemyndigheten og forsåvidt bistandsadvokatene forsøker nok å bygge opp et slags motiv for å få retten med på domfellelse. Slik vi ser det er det ikke grunnlag for det, sier han.

39-åringen sjøl har forklart at fotomontasjen ble laget for å ta avstand til Breivik, men at det ble misforstått. I retten sammenlignet han det med Charlie Chaplin og hans harsjelering med Hitler i filmen " The dictator".

– Min klient forklarer at han i likhet med mange, mange andre i Norge er opptatt av det som forferdelige som skjedde den datoen. Men han tar fullstendig avstand fra det gjerningsmannen gjorde der og føler sorg og smerte med henblikk på det som skjedde.

Svein Holden er bistandsadvokat for familien Svor og var aktor i 22.juli-rettssaken.

– Hvordan opplever du hans væremåte og oppfatning av verden og seg sjøl kontra Anders Behring Breivik?

– Jeg skal nok være særdeles varsom med å dele ut karakteristikker i så måte. Jeg gjør meg mine tanker, men mer enn det vil jeg ikke si.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Snøras stenger veg Otta - Sel

    Fylkesveg 435 mellom Otta og Sel er stengt, etter et snøras. Hverken bebyggelse eller Dovrebanen er berørt. Raset er mellom 10 og 2o meter bredt. Ingen personer eller biler er berørt. Redningsmannskaper er på stedet.

  • Trafostasjon ødelagt i brann

    I Kongsvinger ble en trafostasjon ødelagt i en brann søndag kveld. Trafostasjonen ble helt ødelagt i brannen. og Eidsiva skal i dag undersøke hva som kan være årsaken til brannen.