Yukigassen skal gjenreise Vardøs ryggrad

Folketallet fordoblet seg i helgen under snøballturneringen Yukigassen. Det betyr klingende mynt til handelstanden og vardøværingene.

Yukigassen 2012

Snøballkrig gir penger i kassa for Vardø. Bildet er tatt under festivalen i 2012.

Foto: Jan-Harald Tomassen

– Det betyr økt omsetning, arbeidsplasser, og det betyr skatteinngang selvfølgelig. Det betyr også noe for selvfølelsen til alle som bor i kommunen og i byen, sier leder for Yukigassen, Hans Stapnes.

Hans Stapnes daglig leder Yokigassen

Daglig leder for Yukigassen, Hans Stapnes, mener festivalen er et viktig bidrag for å rette opp ryggen til Vardø-samfunnet.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Det er 19. gang at Yukigassen går av stabelen i Vardø, og mer enn 6000 knallharde snøballer suser gjennom luften på spillplassen i løpet av helgen.

Stapnes mener Yukigassen kan være med på å rette opp ryggen igjen til Vardø-samfunnet.

– Festivalen gjør at de vanskelige tidene med manglende arbeidsplasser og nedgang i folketall er på vei til å snu og bli stabilisert.

En festival for næringslivet

Festivalen har gjort undersøkelser på hva reiselivet, utelivsbransjen og forretningene i kommunen kan forvente å tjene på festivalhelgen.

– I løpet av helgen her så omsetter vi totalt med smått og stort for et par millioner kroner. Det er mye for en liten kommune som Vardø, konstaterer Stapnes.

NRKs reporter under festivalen har snakket med flere i Vardøs næringsliv, og alle fortalte at festivalen betyr mye for årsoppgjøret.

(saken fortsetter under bildet)

Vidar Gusdal Butikksjef Rema 1000 Vardø

Butikksjef Vidar Gusdal forteller at det må kjøpes inn ekstra varer for å gjøre klart til fest i Vardø.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Vidar Gusdal er kjøpmann på Rema 1000 er en av dem som har økt omsetning under festivalen.

– I Vardø bor det knapt 2000 mennesker. Da er det klart at når vi får det innrykket 3 ganger i året, så har det veldig mye å si for hele næringslivet i byen, forteller Gusdal.

Reiste fra Finland for å kaste snøball

Jonne finsk deltaker

Jonne og hans finske lag hadde med seg euro som de la igjen i Vardø.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Også Varangerkokken Tor-Emil Sivertsen merker at det er snøballkrig i Vardø.

– I restauranten og generelt i går kveld var det flere hundre mennesker og god stemning, men ikke noe bråk i det hele tatt. Folk er happy, sier Sivertsen.

Jonne har kommet fra Finland for å kaste snøball i Vardø. Han og resten av laget hans drar ifra snøballbyen noen euro fattigere enn da de kom.

– Vi legger kanskje igjen 200-300 euro (1750 - 2600 kroner) per snute fra fredag til søndag, forteller han.