Hopp til innhold

Vil lokke flere til snøballkrig med lokal sjømat

Yukigassen i Vardø har skrota hamburgere, og vil servere lokal sjømat som merkevare for sin idrettsfestival.

Produksjon av røkt hyse

Kokkelærer Roger Johnsen ved Vardø videregående skole med en ladning av røkt hyse som er produsert til Yukigassen.

Foto: Sidsel vik

Arrangørene bak snøballkrigkonkurransen Yukigassen i Vardø, tror lokal mat vil gi deltagere og publikum en bedre opplevelse av hele arrangementet.

– Vi tror maten er en viktig del av opplevelsen, og når man har så gode råvarer rett utenfor stuedøra så må vi ta det i bruk, sier Svein Harald Holmen, styremedlem i Yukigassen.

Fish and chips, fiskeburger, bacalao fiskesuppe og sushi blir derfor noe av maten som står på menyen under Yukigassen i år.

Styremedlem i Yukigassen

Svein Harald Holmen, styremedlem i Yukigassen.

Foto: Sidsel Vik

– Våres ide har vært å fylle festivalteltet med god mat fra havet, sier Holmen.

Yukigassen fyller 20 år

Satsingen på sjømat kommer som en del av Yukigassen sitt 20-års jubileum i år.

De får med seg Varangerkokken Tor Emil Sivertsen, Sjømatsenteret ved Vardø videregående skole, Norsk Sjømatråd og lokalt næringsliv.

– Det blir hundre prosent fisk og skalldyr. Fisk er godt, og det er kortreist, sier Sivertsen.

Han driver firmaet Varangerkokken, og har for første gang ansvaret for Yukigassens festivaltelt. Der har det før blitt grillet pølser og hamburgere. Nå blir det fisk og sjømat.

Fiskemat produert til Yukigassen

Det bugner av fiskemat produert til snøballkrigen i Vardø.

Foto: Sidsel Vik

Sjømatlæringer og matelever fra hele fylket

– Kjenner du røyklukta her, det er nyrøkt laks og hyse, forteller Terje Larsen, daglig leder i opplæringskontoret for hotell og næringsmiddelfag.

Sjømatlærlinger og elever innen hotell og næringsmiddelfag i Finnmark hjelper til, der Larsen har ansvaret for gruppen.

I flere dager har erfarne og framtidas kokker vært sammen i produksjonslokalene til Vardø videregående skole for å lage matdelikatesser til alle som besøker Yukigassen denne helgen.

Produksjon av fiskekaker

Sjømatlæringer i produksjon av fiskekaker som skal serveres under helgens snøballkrig.

Foto: Sidsel Vik

Får lære av de proffe kokkene

Nederst i produksjonslokalet holder en gruppe sjømatlæringer på å steke store fiskekaker.

– Nå skal du få smake ferske fiskekaker. Det skal bli fiskeburgere til festivalteltet, sier Terje Larsen.

Gjennom hele uka har de unge kokkene fått prøve seg på nye retter og nye smaker regissert av kokken Sivertsen.

Over to tonn fersk sjømat er hittil gått med til all maten som er laget.

– Sjømat er jo så godt, men mange kan ikke tilberede fisk i dag, sier en av sjømatlæringene. Han tror satsingen på sjømat kan trekke flere folk til Yukigassen.

Prosjekt om festivalmat

Sjømatsatsingen er en del av et treårig prosjekt om festivalmat.

Leif Haughom, leder for Sjømatsenteret ved Vardø Videregående skole, forteller at det årlige Varangermarkedet i Varangerbotn, har vært viktig inspirasjon til sjømatprosjektet. Her selges det bare lokalt håndverk og lokal mat.

Haughom er derfor opptatt av at hele fylket skal kunne lære av dette.

– Dette konseptet øker verdien på festivalen og gir en bedre opplevelse for publikum. Det er ikke noe galt med pølser, men legger man litt mer innsats i maten så øker festivalopplevelsen, mener han.

Produksjon av fiskekaker

Sjømatlæringer i produksjon av fiskekaker som skal serveres under helgens snøballkrig.

Foto: Sidsel Vik