Rein luksus
For få år siden var reindrifta i dyp krise. Nå er alt snudd.
Høstens tradisjon
Reinflokkene er drevet inn i skillegjerdet på Krampenes i Vadsø. Unge og gamle hjelper til når reinen skal merkes og skilles – og noe sendes til slakteri.
Suksess i det stille
Reindrifta går så det suser. Ikke la deg lure av medienes fokus på krangler, rettssaker og overbeite på vidda.
Fra krisetider...
I 2010 var det riktignok krise. Et helt års produksjon av reinkjøtt hang på fryselager. Prisene var elendige.
... til oppgang
Men de siste åtte årene har reineierne hatt en solid opptur.
Jeg ser en veldig lys framtid for hele reindriftsnæringa.
Dobbel pris
Prisene på kjøttet har steget jevnt og trutt. Også kvaliteten har gått opp. Slakt er stort sett dobbelt så godt betalt i dag som i 2010.
Luksusmat
I antall kilo utgjør rein bare litt over en halv prosent av det norske markedet for rødt kjøtt. Helt greit, sier reindrifta: De vil gjerne levere eksklusiv mat til festbruk.
Nytt marked
Før gikk reinen i stor grad til restauranter. Selskapet Finnmark Rein har sørget for stabile leveranser av ferskt reinkjøtt til dagligvarebutikkene. Det gir økte priser.
Nye drømmer
Jan-Ivvár Smuk mener reindrifta kan vokse videre og bli milliardindustri. Han er inspirert av finnmarkingene som flyr fersk kongekrabbe til den andre siden av jorda.
Det er en drøm å få til noe sånt og fly reinkjøtt ut i den store verden. Ferskt ut til Asia. Det hadde vært råtøft!
Tollmurer
Både Smuk og Finnmark Rein tror reindrifta kan klare seg helt uten subsidier i framtida. Men det er et problem: Norsk landbrukspolitikk fører til at andre land legger toll på norske produkter, også reinkjøtt.
Norge har begrenset importen av landbruksvarer. Derfor blir også eksporten vanskelig, men vi gir oss ikke.
Nye produkter
Hjertet fra reinen er en delikatesse. Røkt kjøtt, pinnekjøtt, skanker og carré er andre produkter som har kommet i salg de siste årene – der du før fikk bare stek eller reinskav.
Ingenting går til spille. Vi er kanskje det eneste slakteriet i Europa som selger hele dyret. Blod, skinn, horn, tunge, hode.
Mat av alt
Likevel kan det ligge penger i enda mer foredling av reinen. Kjakene har fantastisk kjøtt, sier kokkene. Og folk i andre land har tradisjoner for å spise mer av dyrene:
Reinhorn, innvoller av rein, skanker: Det er horribelt at vi kaller det for avfall. Det blir en hit om vi markedsfører det rett.
Penger først
Jan-Ivvár er med kona Sara og sønnen Dávvet (5) i skillegjerdet. Tradisjonen er viktig i reindrifta. Likevel vil han tenke mer på forretningene.
En næring som står solid på egne bein økonomisk, er best i stand til å sikre tradisjonen.
Bærer tradisjonen
Bjarte Heitmann Olsen fra Kirkenes har vært med på reinskilling siden han var tre. Nå er elleveåringen sterk nok til å håndtere reinkalver alene.
Mat med kultur
Familietradisjoner og en eksotisk kultur fremmer salget: Kresne kunder vil gjerne vite hvor maten kommer fra og hva slags historie den har.
Vi har jo verdens beste historie å fortelle. Det er rent og naturlig. Dyra er ute i det fri. Vi har en tusen år gammel tradisjon. Og så er vi kule folk!
Bildene til denne saken er tatt ved skillegjerdet på Krampenes i Vadsø. Der slakter reineierne noen dyr til privat bruk. Kjøtt som skal til butikker og restauranter, blir produsert på slakteri.