Vil ha råd fra Sanner til fylkesforhandlingene

Finnmark vil fortsette forhandlingene med Troms om felles fylke, men ønsker å rådføre seg med kommunalministeren for å kunne gjennomføre forhandlingene.

Fylkestinget i Finnmark

Fylkestinget i Finnmark vedtok i dag å fortsette forhandlingene med Troms.

Foto: Bård Wormdal

Fylkestinget i Finnmark sa torsdag ja til videre forhandlinger med Troms. Det etter brudd i forhandlingene de siste to ukene.

Finnmarksdelegasjonen ville ikke gå med på kravene om ledelse og større makt til Troms i det videre arbeidet i fellesnemnda.

– Og hvis det er et ufravikelig krav fra Troms, så har ikke vi mer å snakke om, sier fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik.

Gjennom dagens forhandlinger har altså Finnmark likevel strukket ut ei hånd til Troms.

– Vi er to parter i det her, og vi står litt langt fra hverandre akkurat nå. Men jeg har hele tiden signalisert at vi skal prøve å komme tilbake til forhandlingene igjen, og da må vi gi litt begge to, sier fylkesordføreren.

Ragnhild Vassvik i fylkestinget i Finnmark

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik, mener at det kan være nødvendig å tilkalle kommunalministeren om forhandlingene står i stampe.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Hjelp fra Sanner

Også gruppeleder Jo Inge Hesjevik for Høyre på fylkestinget, mener at de to fylkene nå burde fokusere på å få en avklaring.

– Vi trenger å bli litt varmere med hverandre og begynne å lete etter løsninger, og det tror jeg et slikt møte med departementet kan bidra til, sier Hesjevik.

Jo Inge Hesjevik

Gruppeleder fra Høyre i Finnmarks fylkesting er enig med fylkesordføreren.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Fylkestinget i Finnmark vedtok også at dersom de to fylkene ikke klarer å nærme seg et samarbeid, så vil de være nødt til å tilkalle kommunalminister Jan Tore Sanner.

Kommunalministeren ønsker ikke å uttale seg før Troms gjør et endelig vedtak, noe de vil gjøre fredag.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Må kanskje tilkalle kommunalminister Jan Tore Sanner til forhandlingene om nytt storfylke i nord.

Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK

– Klokt vedtak

Troms mener at deres krav ikke er ufravikelige. Fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk, sier seg enig i at hvis behandlingen av sammenslåingen tar for lang tid, da vil Jan Tore Sanner være en mulig utvei.

Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk

Fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk, mener Finnmark har gjort et klokt vedtak.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Jeg syns Finnmark har gjort et klokt vedtak. De vil gjenoppta forhandlingene, samtidig vil de be statsråden om råd og veiledning, og det tror jeg kan være en mulighet for å komme videre.

Gruppeleder for fylkestinget i Troms, Kari-Anne Opsal, forsøker å berolige Finnmark.

– Vi mener at hovedsetet skal være i Tromsø, men vi har hele tiden sagt at det skal være arbeidsplasser både i Tromsø og i Vadsø, sier hun.

Ragnhild Vassvik avventer situasjonen til vedtaket fra Troms er klart.

– Det gjenstår bare å se hva slags vedtak som fattes i Troms i morgen, sier Finnmarks fylkesordfører.