NRK Meny
Normal

Vil ha jernbane til Troms og Finnmark

Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) i Troms mener det er på tide at Troms og Finnmark får jernbane.

Tog

Kan dette bli et vanlig syn i Troms og Finnmark? Det ønsker i hvert fall fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Cecilie Myrseth

Fylkesråd Cecilie Myrseth.

Foto: Marius Fiskum / Pressebilde

– Norsk økonomi flytter nordover. Fiskerinæringen blir viktigere og viktigere, sjømatproduksjon øker, og vi trenger å tenke på klimavennlige transportløsninger. Jernbane er dét, og vi er den eneste landsdelen som ikke har tilknytning til jernbanen i dag, sier fylkesrådsleder og Ap-politiker Cecilie Myrseth i Troms.

Hun oppfordrer til å tørre å ta debatten om jernbane til Troms og Finnmark under Kirkeneskonferansen som foregår i disse dager. Hun vil også utfordre regjeringen på hvordan de ser for seg fremtidens transportløsninger i nord.

Viser til Paris-avtalen

Dessuten viser fylkesråden til Norges miljøforpliktelser gjennom den ferske klimaavtalen fra Paris.

– Norge har forpliktet seg i Paris-avtalen til å få ned klimautslippene, og da må man løfte debatten om hvilken rolle jernbanen bør ha, sier Myrseth.

– Vi må komme med noen alternative løsninger. Vi er nødt til å snakke om det som om det er viktig for oss i Nord-Norge. Og det er viktig for oss å flytte gods fra vei til bane, mener hun.

Vil ha debatt

Fylkesrådsleder Myrseth sier det er usikkert hvor en slik jernbane bør gå, men at den bør forbindes med både Finland og Ofotbanen.

Hun ønsker debatten velkommen før høringsfristen for Nasjonal transportplan går ut 1. mars.

– Dette har tidligere vært en diskusjon som er blitt avfeid som urealistisk, men både utviklingen lengst nord og klimahensyn gjør at forutsetningene for debatten er endret, sier politikeren.