Tidligere etterretningsleder: – Frode Berg ble lurt

Tidligere leder for den militære etterretningsgruppa E14, Ola Kaldager, mener det er sannsynlig at den spionsikta Frode Berg har blitt lurt inn i ei felle.

Norsk-russisk grense

Frode Berg hadde sin arbeidsplass her ved den norsk-russiske grensa på Storskog.

Foto: Jonas Karlsbakk/Barentssekretariatet

I morgen er det én måned sia tidligere grenseinspektør Frode Berg ble arrestert i Moskva.

Berg er varetektsfengsla og sikta for spionasje, men både han sjøl og de som kjenner ham mener han må ha blitt lurt inn i en felle.

Ola Kaldager er tidligere leder for etterretningsgruppa E14, som fram til 2005 var ei topphemmelig norsk etterretningsgruppe underlagt Forsvarets etterretningstjeneste. Kaldager mener også at Berg har blitt lurt.

– Det virker veldig lite profesjonelt. Så derfor er jeg vel av den mening at dette må være et setup og ei felle som har politiske overtoner. Som om man ønsker å statuere et eksempel, sier Kaldager.

Tidligere leder for etterretningsgruppen E14, Ola Kaldager

Tidligere etterretningsleder, Ola Kaldager, tror ikke Berg var et tilfeldig valgt objekt for et setup.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Uegna kandidat

Berg har tidligere jobba som grenseinspektør ved den norsk-russiske grensa i Finnmark, og han har vært aktiv i arbeidet for et godt forhold på tvers av grensa.

Det er denne bakgrunnen Ola Kaldager mener gjør ham til en uegna kandidat for norsk etterretning.

– Med å plukke ut en såpass kjent person med sin bakgrunn som inspektør på grensa, så virker jo det veldig lite sannsynlig og forhåpentligvis ikke sannsynlig, sier Kaldager.

Mulig kontakt med norsk etterretning

Kaldager tror ikke Berg ble valgt tilfeldig av dem som eventuelt la fella for ham:

– På seg sjøl kjenner man andre, og russiske grenseinspektører styres jo stort sett av FSB. Da tenker vel russerne som så at da er det det samme på den andre sida også.

Kaldager utelukker likevel ikke at Berg kan ha hatt kontakt med norsk etterretning i jobben som grenseinspektør.

– Har han vært på grensa mot Russland, så har han sikkert hatt kontakt med norsk etterretningstjeneste. Det vil jeg jo tro er helt naturlig. Det skulle bare mangle også forresten.

– Han burde tenkt seg om

Ei uke etter at Berg ble arrestert av den russiske sikkerhetstjenesten, ble han sikta for spionasje. Han hadde med seg 3000 euro som han skulle overlevere i bytte mot to brev, som russiske myndigheter mener inneholdt informasjon om den russiske Nordflåten.

Frode Berg

Frode Berg hevder han ikke er skyldig i spionasje, og at han ble lurt inn i ei felle.

Foto: Amund Trellevik

Berg har hele tida hevda sin uskyld, og både han sjøl, hans norske og hans russiske advokat mener at han har blitt lurt inn i ei felle.

Kaldager er enig i det, men han mener at Berg har vært for godtroende da han tok med seg pengene.

– Det er jo naivt da med den bakgrunnen han har. Han burde ha tenkt seg om to ganger.

Flere mener at Berg kommer til å bli dømt, og at ei diplomatisk løsning mellom Norge og Russland må til for å få ham hjem igjen.