Hopp til innhold

Telenor skal gjøre sjøkabelen mer robust etter flere brudd i vinter

...men ordføreren i Berlevåg vil fortsatt ha landkabel. – Det er først da det blir så sikkert som det kan bli, sier han.

Kart

Spesielt Berlevåg og Båtsfjord ble hardt rammet da det ble brudd på sjøkabelen i vinter.

Etter to alvorlige brudd på sjøkabellinja i vinter, som etterlot både Båtsfjord og Berlevåg totalt uten telekommunikasjon i flere dager, har Telenor nå meldt at de skal sette i gang et omfattende arbeid for å gjøre telenettene på Finnmarkskysten mer robust.

– Vi skal gjøre landinntaket vårt på Hamningberg mer robust for vær og vind, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen.

bjørn amundsen

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, sier de gjør alt de kan for å få sjøkabelen til å bli så robust som mulig.

Foto: Remi Drageset / NRK

– Etter de to bruddene vi hadde rundt nyttår, viste det seg at ganske mye kabel måtte skiftes. Da gjorde vi en midlertidig skjøting av ny kabel på land. Nå skal vi gjøre det permanent, og gjøre en del tekniske ting med kabelen, som gjør at vær og vind i mindre grad påvirker den.

Samtidig sier Amundsen at han ikke kan gi noen garanti for at nye brudd ikke vil skje.

– Noen garanti for vær og vind tør jeg ikke gi. Det kan være mange årsaker til at en kabel ryker, men vi gjør det vi kan for å robustifisere nette så godt det er mulig med den kabelen som er lagt.

Tror ikke det holder

Ordfører i Berlevåg, Rolf Laupstad, synes det er bra at Telenor tar grep.

– Vi har vært plaget med kommunikasjonsbrudd flere ganger de siste fire-fem årene. Så vi er positive til at de styrker sjøkabelen sin, sier han.

Rolf Laupstad

Ordfører i Berlevåg, Rolf Laupstad, synes det er positivt at Telenor tar grep, men er samtidig skeptisk til om kun en forsterkning av sjøkabelen er godt nok.

Foto: Knut-Sverre Horn

Samtidig er Laupstad usikker på om dette er nok til å hindre framtidige brudd på sjøkabelen.

– Jeg tror ikke det holder. Før eller senere slites den på nytt, det er jeg ganske sikker på. Derfor er vi opptatt av å få på plass en fiberkabel på landjorda, for med sjøkabelen er vi skjøre uansett.

Han mener det er først når de har på plass en back-up-linje på landjorda at det blir så sikkert som det kan bli.

For høy prislapp

Amundsen er enig i at det optimale hadde vært å også ha en landkabel, og både han og Laupstad informerer om at det er dialog rundt dette akkurat nå. Samtidig påpeker Amundsen at dette i så fall er noe som vil koste milliarder.

– At både óg hadde gitt et mer robust nett er jeg helt enig i. Men jeg tror at prislappen er så høy, at selv om alle synes det er nyttig, så tror jeg veldig få er villig til å betale den prisen når det kommer til stykket, sier han.

Arbeidet med styrkingen av sjøkabelen i Hamningberg vil starte kl. 20.00 den 16. august, og vil ta om lag ti timer. I perioden vil mobilnettet i og rundt Hamningberg bli berørt.