Syntes ikke norskopplæringen var god nok – tok saken i egne hender

I dag fikk de syriske flyktningene i Mehamn besøk av innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug (Frp).

Radhwan Y. Alfadhel

Radhwan Y. Alfadhel fra Syria steppet inn som norsklærer da undervisningen uteble.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

  • Etter publisering har denne artikkelen blitt endret. Opprinnelig stod det at «Norge siden 2012 har tatt imot nesten 80.000 flyktninger» – dette er endret til «personer med flyktningbakgrunn». Dette fordi den opprinnelige versjonen var en ukorrekt gjengivelse av Sylvi Listhaugs sitat.

– Vi prøver å lære norsk. Det er viktig å lære norsk, forteller 28 år gamle Radhwan Y. Alfadhel til Sylvi Listhaug.

De står i et klasserom i Mehamn, som ligger i Gamvik kommune – omtrent så langt nord man kommer i Norge.

Alfadhel og ni andre syriske flyktninger kom til Mehamn på vinterens mørkeste dag i fjor, og de var alle motiverte for å sette i gang med et nytt liv i det norske samfunnet. Men skuffelsen ble stor da de opplevde mye kluss med introduksjonsprogrammet som skulle gi dem norskopplæring og språkpraksis.

Fortjener all honnør

Etter å ha ventet i tre måneder begynte flyktningene med norskopplæring i nabokommunen, Lebesby. Dette fant de seg dårlig til rette med.

Flyktningene fikk så vite at etter sommeren skulle de i gang med norskundervisning i Mehamn med to lærere og rektor, men fordi kun én lærer ble ansatt endte skolehverdagen med at de tilbragte mange dager alene i klasserommet med et internettprogram.

Derfor tok den syriske klassen grep selv. Alfadhel – som var best i norsk – steppet inn som lærer, og i tillegg klagde de på undervisningssituasjonen i to formelle brev den 13. september.

Det var Ságat som omtalte denne saken først.

Sylvi Listhaug og Radhwan Y. Alfadhel

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøkte i dag norskundervisningen i Mehamn. Hun roser de syriske flyktningene for å ha sagt ifra da de opplevde at undervisningen var for dårlig.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

I ettertid har flyktningene opplevd en del hets fordi de klagde, men innvandrings- og integreringsministeren roser flyktningene for dette.

– Det er bra at flyktningene viser en iver etter å integrere seg – at man gir beskjed når tilbudet er for dårlig. Jeg mener at de fortjener all honnør for at de gir beskjed til fylkesmannen og klager inn, sier Listhaug til NRK.

Formidabel integreringsjobb

Listhaug er i Mehamn i dag for å følge opp situasjonen og høste erfaringer slik at regjeringen i framtiden kan sikre en bedre integrering.

– Spørsmålet er om vi stiller nok krav til kommunene i dag. Det er jeg slettes ikke sikker på, sier hun.

Hun forteller at siden 2012 har vi tatt imot nesten 80.000 personer med flyktningbakgrunn, og beskriver integreringsjobben som formidabel.

– Vi må jobbe framover for å lykkes med å få flere i jobb, flere til å lære norsk, og til å bli del av et lokalsamfunn. Det det er vi avhengige av om vi skal ha bærekraftige velferdsmodeller i framtiden.

Trond Einar Olaussen, Sylvi Listhaug, Ellen Beccer Brandvold

Sylvi Listhaug med ordfører i Gamvik kommune, Trond Einar Olaussen (Ap), og rådmann Ellen Beccer Brandvold.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Bekymret for det tapte

Rådmann i Gamvik kommune innrømmer overfor NRK at de slet litt med introduksjonsprogrammet tidligere i år.

– Men i dag er situasjonen bra – vi har to lærere og et kvalitetssikret program fra Folkeuniversitetet, sier hun.

I tillegg er samtlige av flyktningene ute i språkpraksis hos lokale bedrifter i Mehamn. Alfadhel har til og med fått deltidsjobb i kiosken han har hatt praksis i.

Flyktningene uttrykker at de er positive til dagens situasjon, men likevel er det flere som uttrykker bekymring for at de ikke skal få tatt igjen undervisningen som har gått tapt.

– Det skjønner jeg godt at de er bekymret for, for de har i realiteten gått glipp av et år, sier hun.

– Derfor er det nå viktig at de får mest mulig ut av tiden som gjenstår, og at de får ekstraundervisning videre om det trengs. Det har vi tatt opp med kommunen, og det tror jeg de vil følge opp.