NRK Meny
Normal

Spionmistenkt nordmann ber Putin om hjelp

– Jeg har fått eget brev fra presidenten om hvordan saken jobbes med og det opplever jeg som positivt, sier en forsiktig optimist Atle Berge.

Atle Berge

Atle Berge håper god kommunikasjon med president Vladimir Putin vil løse situasjonen.

Foto: Tarjei Abelsen

Atle Berge har skrevet to brev til den russiske presidenten Vladimir Putin i forbindelse med utestengelsen og et tredje går i postkassa denne uka.

Det er nå tre uker siden Berge ble nektet innreise til Russland i 10 år med mistanke om spionasje hengende over seg. I åtte år har han bodd i Murmansk, men nå må han ta personlige møter i Kirkenes.

– Jeg har jo brukt Skype og videokonferanser, men jeg tror det er viktig at vi beholder den menneskelige kontakten oppi dette, sier Berge.

Anna Belskaya

Kontorsjef Anna Belskaya tror utenlandske investorer følger situasjonen tett.

Foto: Tarjei Abelsen

Håper presidenten vil hjelpe

Kontorsjef Anna Belskaya har jobbet flere år for Ølen Betong og er nå nervøs for hva fremtiden vil bringe. Hun skjønner ingenting av anklagene sikkerhetspolitiet FSB har rettet mot Atle Berge.

– Noen saker er det kun presidenten som kan løse, spesielt denne som er knyttet til FSB. Så vi håper vi finner en god løsning sier Belskaya.

Kan skremme mange andre investorer

Partner i advokatfirmaet Selmer og styreleder i Norsk-Russisk Handelskammer Liv Monica Stubbholt sier dette er en sjelden, men alvorlig sak.

– Det er slik at både Norge og Russland ønsker investeringer over grensen. Atle Berge og Ølen betong har vært en viktig aktør i så måte. Så vi håper at denne saken kan løses, sier hun.

Ølen Betong

Atle Berge holder møte for sine ansatte i Kirkenes.

Foto: Tarjei Abelsen

Håper Russland vil vise seg fra en bra side

Kontorsjef Anna Belskaya tror mange utenlandske investorer følger utviklinga i denne saken med stor interesse. Hun tror denne saken vil skremme mange om ikke Berge får komme tilbake.

– Hvis han får komme tilbake vil det vise at det er mulig å drive forretninger her, hvis ikke vil andre investorer også forlate Russland. Det er jeg sikker på og som russer håper jeg at Russland vil vise seg fra en god side, sier hun.

Utenriksdepartementet har foreløpig ikke fått noe svar på sine henvendelser til Russland, men hovedpersonen selv er forsiktig optimist.

– Det er jo kjent at oddsen for at det skal løses er veldig dårlige, det er sagt at ingen har klart å ordne dette i ettertid tidligere. Men jeg har fått eget brev fra presidenten med informasjon om hvordan saken jobbes med. Det opplever jeg som positivt, sier Atle Berge.