Rekordhøy torskepris skaper jubel i båten, men det er bekymring på land

Norges Råfisklag sin totalomsetningen er så langt i år på over 11 milliarder kroner.

Levering av fangst på Sørvær

Kenneth Kristiansen er en av flere som leverer fangst på Sørvær på Sørøya. – De gode prisene gjør at man gjør sin flid for å ta vare på fisken og få den beste prisen, sier han.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

– Jeg kan ikke huske at vi noen gang har fått så godt betalt. Godt over 30 kroner kiloet, forteller Are Mikalsen.

Han har nettopp levert fangst for 70.000 kroner.

– Det er ingen som klager nå. Det er fantastisk, slår han fast.

Fiskerkollega Kennet Kristiansen klager heller ikke, og sier de høye prisene gjør at de etterstreber å lever det attraktive råstoffet med best mulig kvalitet.

Denne uken har båt etter båt landet fisk ved Lerøy sitt anlegg på Sørøya. Fersk torsk til rekordhøye priser.

Fiskeskipper Are Mikalsen

Fiskeskipper Are Mikalsen forteller at det aldri før har vært så høye priser for torsk.

Foto: Mariam Eltervåg Cissè / NRK

650 millioner mer

Ifølge Norges Råfisklag er totalomsetningen så langt i år på over 11 milliarder kroner. Det er om lag 650 millioner kroner mer enn på samme tid i fjor.

Og fredag meldte Råfisklaget at de satte opp minsteprisen på torsk til 26,75 kroner.

Omsetningssjef i Råfisklaget, Willy Godtliebsen, sier de aldri har hatt en høyere minstepris på torsk enn i dag.

– Vi har aldri hatt høyere minstepris på torsken enn nå. I 2008 var vi oppe i 25 kroner, men etter det gikk det nedover. Høyeste torskepris oppnådd den siste tiden er 47 kroner for fryst stor autolinetorsk, melder Godtlibsen.

Snittprisen på fersk torsk har vært på rundt 31 kroner kiloet, men flere steder har man ligget godt over den kilosprisen.

Høy pris lager trøbbel

Men de gode prisene for torsk er ikke like gode nyheter for alle.

Kaiformann Henrik Forsstrøm, Lerøy Sørvær

Henrik Forsstrøm er kaiformann på Lerøy sitt anlegg på Sørvær, og forteller at de høye prisene er utfordrende for dem som skal produsere filet.

Foto: Mariam Eltervåg Cissè / NRK

For mens fiskerne kan smile hele veien til banken, så skaper det problemer for dem som skal foredle fisken og selge den på markedet.

Henrik Forsstrøm er kaiformann på Lerøy sitt anlegg på Sørvær.

– Spesielt for oss som produserer filet er det vanskelig å tjene penger. Men vi har ikke noe valg. Skal vi ha tak i råstoffet, så må vi bare betale prisen. Det er ingen som kommer hit for å levere og få lavere pris enn andre steder, så vi må være konkurransedyktig, sier han.

Levering av fangst på Sørvær

Levering av fangst på Lerøy sitt anlegg på Sørvær.

Foto: Mariam Eltervåg Cissè / NRK