Hopp til innhold

Reagerer på brev om barneslanking: – Staten begynner i feil ende

På Facebook raser debatten rundt saken om at staten stempler unge barn som overvektige. Leder i Landsforeningen for overvektige mener staten har begynt i feil ende med å sende ut brev til foreldre.

Jørgen Foss

Leder i Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, mener det må flere tiltak til for å forebygge fedme, og at å sende et brev ikke er nok.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

I 2010 kom nye retningslinjer fra Helsedirektoratet som krever at barn skal veies og måles før skolestart, i tredjeklasse og i åttendeklasse.

Nå reagerer foreldre som mottar brev eller telefon fra helsesøster om at barnet deres er overvektig.

CONSULTATION CHEZ LE MEDECIN

Foreldre over hele landet har gått ut i media og uttrykt frustrasjon over at vurderingen av barna deres blir gjort uten å se barnet ut ifra mer enn et tall på en skala.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Jeg spurte om hun hadde ringt rett, om det var rett unge, forteller Caroline Mortensen, som fikk beskjed om at seksåringen hennes var overvektig.

Hun opplever å sitte igjen med informasjon hun ikke vet hva hun skal gjøre med, og skulle heller ønske en kunne bruke øynene og sunn fornuft i vurdering av barn.

Hun er ikke alene i å reagere. Etter at saken kom ut søndag har folk engasjert seg voldsomt på Facebook.

Jeg bare venter første skolekontroll og tilbakemelding, så starter jeg krig. Min datter på 5-år er nesten 130 cm og veier ca. 30 kg. Hun svømmer, spiller fotball og volleyball. Vi trener litt streching og styrke hjemme. Hun er veldig sterk og har store muskler ( pappa hennes er 196 cm og veier nesten 100 kg ). Når vi får dette beskjed (og jeg er sikkert at vi får det) skal jeg ta grundig sjekk av hennes helse og % fett i kroppen på privat klinikk. Så skal jeg sammenligne disse med statens anbefalinger og publisere gjennom massmedia. Bare vent dere

Kommentar om saken på Facebook

– Det handler om måten man gjør det på

Leder i Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, sier at denne debatten er vanskelig fordi overvekt og fedme er tabubelagt i Norge.

– Det å få høre at ditt barn er overvektig er ingen hyggelig beskjed å få. Selvsagt er det viktig at barn og unge får oppfølging i tidlig alder, men det handler veldig mye om hvordan man gjør dette. Jeg tror det er viktig at man snakker med barn og foreldre i tidlig alder, gjerne allerede i barselgrupper, fordi overvekt og fedme er en svært alvorlig situasjon å komme opp i, sier han.

Han mener at staten har begynt i feil ende med å sende ut brev etter veiing, og at det må skje tiltak mye tidligere.

Nå må myndighetene på banen. De tabellene de bruker må jo være helt feil. Små babyer som mødrene får beskjed om å slanke. Unger som er sporty og har muskelmasse får beskjed om at de ligger over. Vanlige unger presses inn i en form uten hensyn til gener. Overvekt må bekjempes men man bør ikke miste gangsynet.

Kommentar om saken på Facebook

– Det holder ikke å sende brev

– Jeg mener at det er viktig å ha et fokus på overvekt og fedme i skolen, og at helsesøstre har fokus på dette er kjempebra, men det holder ikke å bare sende et brev. Det man trenger er en god oppfølgning, ha samtaler med foreldrene og hjelpe foreldre og barn til å ta gode og sunne valg, sier han.

Brev om Høyde og vektmåling i 3. klasse

DET VANSKELIGE BREVET: Kommunene har selv fått ansvaret for å komponere brevet om KMI-resultatet, som skal gå ut til foreldrene. Her er brevet Vadsø kommune sender ut.

Foto: Skjermdump

Han sier at kroppsfokuset i Norge i dag er uheldig og skadelig, både for overvektige og undervektige. Det blir feil å fokusere på kropp, og kommunene må finne ut hvordan de kan bidra til at barn og voksne kan leve sunne liv, uten at det munner ut i hvordan kroppen ser ut.

– Det viktigste vi kan gjøre er å få vekk fokuset på kropp, og heller få inn et fokus på sunnhet. Vi må slutte å tro at vi skal leve i et samfunn der alle ser ut som Justin Bieber og Madonna, de færreste gjør det. Vi trenger et sunt kosthold og et sunnere Norge, og da er det helt andre faktorer enn kroppen vi må se til, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark