NRK Meny
Normal

Skal deles ut både VM- og EM-gull i Alta i helga

En europamester og to verdensmestere skal kåres i Alta i løpet av helga. På crossbanen på Kvenvikmoen arrangeres det både VM og EM i skutercross. Fredag fikk kjørerne teste den utfordrende løypa.

Malene Andersen

– Jeg tror det blir tøft, sier Joakim Olsen fra Karasjok som har gjort det svært skarpt i USA de siste månedene. Nå er han hjemme i Finnmark for å kjempe om å bli Europamester.

– Det blir hardt, vått og sikten blir dårlig, konkluderer Olsen. Under siste testing på fredag så regnet det på Kvenvikmoen, så forholdene er ikke optimal.


I tillegg til tunge forhold på crossbanen kjenner Olsen presset etter å ha fått favorittstempel av mange etter de gode resultatene i statene. Selv mener han at en annen finnmarking er den hardeste konkurrenten.

– Det er naboen, Martin Moland. Men også noen av de finske kjørerne er veldig gode. Det blir tøft med så mange gode kjørere fra både Norge, Sverige og Finland.

Det første EM-heatet ble kjørt fredag kveld. Der var nettopp Martin Moland suveren. Han vant med ca. en halv runde. Heat nummer to og tre kjøres lørdag og da starter også VM- kjøringen. Finalene og det siste og avgjørende EM-heatet kjøres fra klokken 14:25.

Joachim Olsen

Joachim Olsen fra Karasjok kjemper om å bli europamester i skutercross.

Foto: André Bendixen / NRK

Tror på svensk seier

Fredag var siste test av både snøskutere og kjørere før det braker løs på crossbanen i Alta. Over 50 kjørere skal kjempe om tittelen verdensmester og europamester i løpet av helga.

– Det her er det største løpet i skutercross i verden i år, sier Tore Grøtte som er presseansvarlig og speaker under mesterskapet.

Får vi en verdensmester her i helga?

– Ja visst får vi det. Vi får ikke mindre enn to – en i herreklassen og en i dameklassen, sier Grøtte med et smil. Men han tviler på at det blir en nordmann.

– Jeg tror svenskene kommer til å vinne. Men i kampen om EM-tittelen stiller Norge sterkere.

Tore Grøtte

Tore Grøtte som er presseansvarlig og speaker under mesterskapet tror på svensk seier i VM.

Foto: André Bendixen / NRK

Altas første verdensmesterskap

Alta Snøscooterforening startet opp for 30 år siden og har siden da jobbet med å få gjennomføre VM i Alta.

For arrangørene er det viktig at denne helgen blir bra.

– Det er prikken over I-en. Vi har jobbet for dette i alle år og har vært klar for å kunne gjennomføre det. Så dette er stort, forteller Karl Ivar Kristensen, som er sjef for VM arrangementet.

Været har skapt hodebry. Men arrangørene har vært forberedt på mildværet og lagret snø hele vinteren.

EM-heatene har blitt avlyst på sine opprinnelige steder på grunn av nettopp snømangel. Alta Snøscooterforening har tatt på seg oppgaven å få de gjennomført.

Karl Ivar Kristensen

Karl Ivar Kristensen er sjef for VM arrangementet.

Foto: Robin Mortensen / NRK