Hopp til innhold

Ordfører får ikke boliglån – dropper gjenvalg

Som ordfører er du midlertidig ansatt. Da er det vanskelig å få lån, har Kautokeino-ordfører Johan Vasara (Ap) erfart.

Johan Vasara, ordfører i Kautokeino, portrettert.

Johan Vasara (Ap) har vært ordfører i Kautokeino siden 2015, men han stiller ikke til gjenvalg fordi han ønsker å prioritere å få stabilisert sitt eget liv.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Det er umulig å få lån i banken. I alle fall veldig vanskelig, sier Johan Vasara (30).

Da han overtok ordførerkjedet i Kautokeino i 2015, ble han en av Norges yngste ordførere.

I årene siden har han reddet kommunen fra økonomisk krise. Da var Kautokeino nemlig på den beryktede Robek-listen over kommuner som er så skakkjørte at staten må inn og kontrollere økonomien.

Men det å være ordfører og reversere et kommuneunderskudd på 22 millioner kroner, har ikke hjulpet Vasaras personlige økonomi.

For ordføreren får ikke boliglån, fordi jobben ikke er sikker nok.

– Når du er folkevalgt er du midlertidig ansatt. Når du bare har jobb i fire år, så dukker det opp slike praktiske problemstillinger, sier han.

Johan Vasara, ordfører i Kautokeino, portrettert.

Da Johan Vasara ble ordfører som 27-åring var Kautokeino på den beryktede Robek-listen over kommuner som er så skakkjørte at staten må inn og kontrollere økonomien. Nå har han klart å få kommunen ut av Robek. Men han får fortsatt ikke eget lån.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Må ha langtidsinntekt

Vasara var ikke i fast jobb før han ble ordfører. Det kan være årsaken til at han ikke får lån.

Det viktigste for bankene er at folk skal klare å betjene lånene de tar. Man må kunne dokumentere en viss inntekt i flere år framover, forklarer banksjef for Sparebank 1 Nord-Norge i Alta, Ulf Tore Isaksen.

Den beste måten å gjøre dette på er å ha fast jobb.

Mer utfordrende er det for personer i midlertidige stillinger – det være seg åremålsstillinger, engasjementer, eller politiske verv – uten å ha noe fast å gå tilbake til.

– En må spørre seg hva sannsynligheten er for at personen har inntekt når stillingen går ut. Vi vet jo ikke om vedkommende får en ny jobb, sier Isaksen.

Ulf Tore Isaksen

Banksjef i Sparebank 1 Nord-Norge i Alta, Ulf Tore Isaksen, sier det er strenge regler for dokumentasjon av framtidig inntekt når en skal ta opp lån.

Foto: Jo Hermstad Tronsen / NRK

Det kan også være problematisk å få lån for personer som i praksis jobber fullt, men som er deltidsansatte på papiret.

– Det kan være sykepleiere eller hjelpepleiere som er ansatt 60 prosent, men som i realiteten jobber fullt fordi de får så mye tilleggsarbeid. Da er det vanskelig å dokumentere at man har den inntekten over flere år, og dermed få lån.

Å gi lån til mennesker som ikke kan dokumentere at de kan betjene det over tid, vil være å gjøre både dem selv og banken en bjørnetjeneste, mener Isaksen.

Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Gir seg som ordfører

Vasara har nå bestemt seg for ikke å stille til gjenvalg som ordfører, for å få stabile rammer rundt seg.

– Jeg har masse engasjement og lyst til å fortsette. Jeg føler at mye fortsatt er ugjort. Men likevel har jeg valgt å prioritere mitt eget liv, sier han.

– Jeg må bli ferdig med studiene og gjerne finne meg fast jobb. Jeg må lande mitt eget liv før jeg eventuelt stiller til valg på nytt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark