Hopp til innhold

Norges pengemaskin sliter med dårlig omdømme: – Mange ser på oljebransjen som en gammel næring

Det er et enormt behov for folk i olje- og gassnæringen, men færre søker på de jobbene. Det må bransjen gjøre noe med, sier stortingspolitiker Tina Bru (H).

Tina Bru

Andre nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Tina Bru, mener olje- og gassnæringen må jobbe for å få flere damer og unge folk inn i næringen.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Under Barentshavkonferansen i Hammerfest denne uken var rekruttering et tema både blant politikere og i olje- og gassbransjen, for søkertallene til utdanninger innenfor denne sektoren har gått ned.

Andre nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Tina Bru (H), mener at omdømme har noe å si for den fallende interessen for oljefagene.

– Mange ser nok på olje- og gassbransjen som en gammel næring. Noe som tilhørte fortiden, men det er det jo ikke i det hele tatt, sier Bru.

Bru er derfor klar på at bransjen har en del å gå på i forhold til omdømme og rekruttering. Skal man lykkes på denne fronten må man framstå framtidsrettet, attraktiv og spennende.

Tilhører fortiden

I dag jobber det rundt 180.000 mennesker i næringen som har vært med å bygge opp den norske velferdsstaten, opplyser industrikoordinator i ENI Norge, Bjørn Bjørgve.

Av dem er 80 prosent over 50 år, og for å erstatte de som årlig pensjoneres må næringen rekruttere 14.000 årlig. Selv om behovet er enormt, så er det altså færre som tar en utdanning innenfor denne sektoren.

– Dessverre ser vi at søkertallene til de typiske faglinjene på videregående skoler og de typiske studieretningene på høgskoler og universitet er mye lavere nå enn det var for tre til fire år siden, sier Bjørgve.

Bjørn Bjørgve

Industrikoordinator i ENI i Hammerfest, Bjørn Bjørgve, tror at rekruttering av arbeidskraft fra utlandet kommer til å bli enda viktigere i framtiden.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Årsaken til den fallende interessen for å søke seg inn mot bransjen er flere.

– Men det er også en omdømmeutfordring som vi står midt inne i, sier industrikoordinatoren.

Barentshavkonferansen 2018

Det var en godt voksen gjeng som fulgte Barentshavkonferansen i år. Rekruttering av nye folk inn i olje- og gassnæringen vil få et sterkere fokus de kommende årene.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Snakker engelsk på jobb

I dag er det hundre personer som jobber på land i ENI i Hammerfest, og det er folk fra hele verden som deler kontorlandskap med Bjørn Bjørgve.

– Vi snakker engelsk til hverandre på jobb, og det er ikke tilfeldig. Det jobber folk fra mange land i Europa og Asia hos oss. Det vil være trenden framover. Vi må rekruttere globalt, sier han.

Utenlandsk arbeidskraft er noen olje- og gassnæringen vil være avhengig av årene som kommer.

– Vi har masse vi skal vi skal gjøre, men vi er få mennesker.

Olje- og energiminister Terje Søviknes, stortingspolitiker Runar Sjåstad og Tina Bru

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) og stortingspolitikerne Runar Sjåstad (Ap) og Tina Bru (H) ble spurt ut om deres tanker om olje- og gassnæringen i nord. Da var også rekruttering og omdømme et tema. – Man må snakke med de unge, ikke til dem, sa Søviknes under seansen.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Ta vare på de unge

Tina Bru sier at olje- og gassnæringen har en lys framtid, men det er bransjen og industrien som må levere til syvende og sist.

– Man må rekruttere lærlinger, ikke si opp lærlinger. De bør skjermes i alle prosesser. Det er et viktig signal å sende til de unge.

Ylva (24) er oljebransjens drømmestudent

Ylva Sanden

Ylva Sanden fra Hammerfest sikter seg inn mot oljebransjen. For henne er miljø og klima viktig, og hun har som mål å bidra til å bedre den fronten på innsiden av næringen i framtiden.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK