Derfor er fiskemottaket til Norway Seafood i Kjøllefjord nå stengt i to måneder med virkning fra torsdag denne uken.
– Brudd på hygienen i bedriften er de mest alvorlige bruddene, og som gjør at vi har ilagt en virksomhetskarantene på to måneder, sier Ann Mari Sørløkken, seksjonssjef ved Mattilsynet i Finnmark.
– Hvor alvorlig er dette?
– Vi har vurdert bruddene så alvorlige at de går ut over mattryggheten, sier Sørløkken.
Eneste fiskemottak i bygda
Rundt 35 ansatte ved bedriften er nå permittert ut september. Norway Seafoods er det eneste fiskemottaket i fiskeværet, og både fiskere og næringslivet i bygda går nå usikre måneder i møte.
En av de ansatte ved anlegget, Sture Krogh, sier de alvorlige manglene er blitt utbedret. Han har ingen forståelse for at Mattilsynet nå har stengt ned arbeidsplassen hans.
– De påleggene som ble pålagt oss i mai, er utbedret. Vi er i stand til å produsere fisk nå. Om man ønsker å markere noe overfor bedriften, kunne man gitt en bot – og ikke tatt ifra oss arbeidet.
– Hva skal du gjøre de to månedene du er uten arbeid?
– Det vet jeg ikke. Jeg har ingenting å gjøre. Det finnes det ingen plan b, sier Krogh.
Har levert fisk i 15 år
Kjell Ovesen fra Lofoten har i 15 år fisket utenfor Kjøllefjord, og levert ved Norway Seafood-anlegget.
Nå har han måttet avbryte fisket, og prøve seg på ukjent hav ved Magerøya. Han kjenner godt bruket i Kjøllefjord, og mener stengningen var helt unødvendig.
– Det har vært mye kritikkverdig ved fiskebruket tidligere. Men nå er ting fikset opp og det er merkbart bedre for oss som går der til, sier Ovesen.
– Stor betydning for kommunen
Ordfører Stine Akselsen i Lebesby kommune mener stengingen av fiskebruket får alvorlige konsekvenser for kommunen.
– Dette har stor betydning, ikke minst for de 35 som nå er permittert. Næringslivet og kystflåten rammes også. Siden vi kun har ett bruk i Kjøllefjord får slike stanser stor betydning, sier Akselsen.
Sørløkken i Mattilsynet avviser kritikken som nå reises. Hun understreker at det er påvist over 60 brudd på regelverket ved Norway Seafood i Kjøllefjord de siste fem årene.
Har ikke gjort god nok jobb
Mattilsynets inspektører fant blant annet ut at den jobben som Norway Seafood hadde gjort for å utbedre påviste feil, ikke var god nok.
– Dette er ingen straff. Dette er et virkemiddel som vi bruker, og her har det vært gjentatte lovbrudd over en femårsperiode. Bedriften har hatt mange muligheter til å rydde opp. Når ikke bedriften kan etterleve regelverket og internkontroll, må vi bruke oppsettende virkemidler, som er virksomhetskarantene, sier Sørløkken.
Mattilsynet opplyser at det er for tidlig å si om karantenetiden på to måneder kan bli kortet ned, dersom Norway Seafood utbedrer lovbruddene. Den opprinnelige ilagte karantenen var på tre måneder.