NRK Meny
Normal

Kong vinter på sitt kaldeste

Turister fra hele verden kommer til Finnmark for å oppleve kulden, som det siste døgnet har hatt temperaturer ned til 42 minus.

Franske turister trosser kulda

Frankske Maxime og Maya er på tur i Kautokeino. De syns det er gøy å få oppleve kulden De har vært på tur i Karasjok før de ankom kautokeino

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

I frostrøyken og med boblejakka på ser alle nokså like ut, men du hører at enkelte har reist langt for å komme til Finnmark.

Turoperatører i fylket forteller at kulde er en populær attraksjon.

Ifølge daglig leder i reiselivsbedriften Glød, som arrangerer truge- og fisketuren for franske Maxime og Maya, er kulde noe turistene forventer når de kommer til Finnmark. Det er heller ikke aktuelt å avlyse turene, selv om kulda biter i kinnene.

Les også om ekteparet fra Singapore på trugetur.

Kaster varmt vann i kulda

Les også om den røde himmelen som har blitt snakkisen i Finnmark disse dagene.

Kaldere enn i fjor

På Finnmarksvidda ble det natt til torsdag målt 42,5° minusgrader, som er enda litt kaldere enn forrige vinters bunnotering på 42,0 grader, skriver Aftenposten.

Det er et stykke fra norgesrekorden, som ble satt 1. januar 1886. Da var det minus 51,4 grader i Karasjok. I 1999 holdt Karasjok og Kautokeino på å sette en ny rekord. Tre dager ble det målt temperaturer under -50°, men gradestokken stoppet på -51.2°.

Sjekk dette yr-tipset: Hvor kaldt er det «egentlig»?

Kuldekaos

I Finnmark er man vant til kulde, men når termometeret viser -40° blir det litt unntakstilstander i Norges kaldeste fylke også.

Trafikkselskapet Boreal innstilte buss- og skoleruter i Karasjok, Kautokeino og Tana på grunn av temperaturen. Årsaken er frykt for at skolebarn skal få alvorlige forfrysninger om skolebussen havarerer i kulda.

En redningsbil måtte rykke ut for å redde russiske busser noen mil utenfor Karasjok mot Tana.

I Karasjok gikk programleder Thoralf Balto for boblejakka som dagens jobbantrekk fordi varmeanlegget røyk i NRK Sápmis studio. Etterhvert ble det så kaldt at han måtte ta på seg hansker også.

Når varmeanlegget streiker og det er -42 ute blir det småkjølig innendørs også. Programleder Toralf Balto måtte kle på seg i NRKs studio i Karasjok.

Varmeoven røyk hos NRK Sapmi i Karasjok, som sendte radio i boblejakke.

Før var det slik at man stengte skolen i Kautokeino om det var sprengkulde, men nå har Kautokeino barne- og ungdomsskole ikke lenger kuldegrense. Skolen er åpen for de som kommer seg til dit.

Stigende temperaturer

Over hele landet har kulda den siste tiden festet grepet. I kveld, torsdag, kom meldingen fra Statnett om at det aldri vært produsert mer elektrisk kraft i Norge enn mellom klokken 19 og 20 onsdag kveld.

Men på toppen av Norge, i Finnmark, er den verste kulda over – for denne gangen. Det forteller Værvarslinga i Nord-Norge.

– Vi ser nå tendensen til stigende temperaturer fra fredag. Det er snakk om en temperaturstigning på 25 grader, fra minus 40 til minus 15 til 20 grader, sier meteorologikonsulent Trond Robertsen.