Hopp til innhold

Knallhard kamp om makta i nord

Hvor skal det nye storfylket i nord styres fra? Det spørsmålet klarer ikke Arbeiderpartiet i de to fylkene å enes om. Søndag skal et nytt felles partiprogram likevel spikres på det første felles partimøtet.

Kari-Anne Opsal og Helga Pedersen

Kari-Anne Opsal og Helga Pedersen (t.h.) diskuterer det nye storfylkets hovedstad, og er ikke enige om hvor hovedsetet i det nye fylket skal være.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Det er helt naturlig at den største byen i regionen er hovedstaden, sier Gunnar Wilhelmsen. Han er fersk politiker og ordførerkandidat i Tromsø. Han mener likevel det i en ny region vil være store og viktige oppgaver nok til alle og dermed ingen grunn til å frykte tap av arbeidsplasser. Og han håper absolutt ikke at regiondebatten blusser opp igjen og at det blir en reversering etter stortingsvalget i 2021.

– Det kommer til å bli en region med store muligheter, mener han.

Gunnar Wilhelmsen

Ordførerkandidat for Tromsø Arbeiderparti, Gunnar Wilhelmsen håper inderlig det ikke blir en ny regiondebatt.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Partileder Jonas Gahr Støre åpnet på det felles møtet i Alta lørdag for at dersom regionene selv vil, så vil han åpne for en reversering dersom det skulle bli regjeringsskifte.

– Ikke tydelig nok

Men frontene er steile internt i Arbeiderpartiets nordligste fylkesslag. I løpet av helga skal et felles program utmeisles, og mens enkelte tar til orde for mer Forsvar og mer helse, så er det kampen om makta som er den altoverskyggende diskusjonen.

– Den muligheten for den nye regionen det snakkes om ser vi ikke i Øst-Finnmark, mener tidligere nestleder Helga Pedersen.

Hun står fast på Tromsø og Vadsø må likestilles med tanke på ansvaret for å styre den nye, store regionen.

– Dyrere å bygge ned Vadsø

Helga Pedersen erkjenner at en todelt løsning blir dyrere, men hun hevder det blir enda dyrere å bygge ned i Vadsø.

– Dessuten kan vi ikke bygge ned sivile institusjoner i dette området samtidig som den militære tilstedeværelsen øker, sier hun.

– Det ville i så fall være et svært dårlig signal, sier Pedersen som mener den viktigste oppgaven de har er å bestemme hvordan fylket skal være inntil regionreformen blir reversert.

– Det er svært viktig at det også er nærvær av politisk makt i øst, sier Pedersen. Willy Pedersen fra Vadsø følger opp og mener det er meningsløst å bygge ned den politiske administrasjonen i Vadsø, all den tid partiet egentlig går inn for å reversere hele sammenslåingen.

Også fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik, er klar på at programforslaget som søndag skal vedtas må endres.

– Vi må sikre kompetansen i Øst-Finnmark og Vadsø. Vi har nå en mulighet til å få til en maktspredning. Den må vi benytte oss av, sier hun.

Ragnhild Vassvik

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Øst-Finnmarks kamp

I løpet av debatten i Alta lørdag ble kampen om Vadsø utkjempet av representantene fra Vadsø og Øst-Finnmark. Men verken fra Troms eller fra representantene fra Vest-Finnmark var denne maktkampen det viktigste.

Fra Finnmarks største by, Alta overskygger kampen for et best mulig helsetilbud og en fødeavdeling i byen som har mer enn 40 prosent av fødslene i fylket i stor grad krangelen om hovedsetet i det nye fylket.

– Det er helse som er viktigst for innbyggerne i området som har en tredjedel av innbyggerne i Finnmark, sier Alta-ordfører Monica Nielsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark