Hopp til innhold

Jenter strømmer til lukkede Facebook-grupper: – Det har blitt en heltidsjobb

Hva i all verden gir du gamle tanter i gave, hvorfor tømmer ikke vaskemaskinen seg for vann og finnes det fortsatt noen som spiller Pokémon GO? Det finnes et sted som har svaret på alt.

Hønehjørnet
Foto: Faksimile Facebook

Hønehjørnet sitter nemlig 83 000 jenter klare til å hjelpe sine søstre i nød og flokken blir stadig større.

Hver dag er det flere hundre som ønsker å bli medlem av Facebook-gruppen hvor kun kvinner er velkomne. Og Hønehjørnet er ikke eneste av sitt slag.

Jentene synes det er ålreit å ha et sted uten alle disse gutta.

Katinka Nordahl Sire / administrator for Hønehjørnet

Hummer og kanari

Hvor skal du reise om du vil ha krystallklart vann òg billig mat? Og hva gjør du egentlig når en grevling dukker opp i hagen og nekter å dra?

Hønehjørnet diskuterer alt fra A til Å. Det er nettopp derfor Tina-Marie Lund Olsen fra Alta er medlem i gruppa.

Tina-Marie Lund Olsen

Tina-Marie Lund Olsen fra Alta er en av over 80 000 kvinner som er medlem i Facebook-gruppa Hønehjørnet.

Foto: PRIVAT

Hun tror også mange av medlemmene setter pris på å ta del i et fellesskap.

– Det er ingen som dømmer utseende ditt eller hva du har på deg. Der er du bare en som skriver, og du får svar uansett. Du blir heller ikke utestengt, som flere kanskje blir i sosiale sammenhenger.

Men store Facebook-grupper betyr også at noen må jobbe. Masse. Helt gratis.

Heltidsjobb uten lønn

Å administrere en Facebook-gruppe med over 80 000 medlemmer er ingen enkel oppgave.

Da Katinka Nordahl Sire opprettet Hønehjørnet i 2015 hadde hun sett for seg at gruppen kanskje ville få 1000 medlemmer. Nå jobber hun og tre andre gruppeadministratorer dag og natt.

Katinka Nordahl Sire

– Vi godkjenner 2–300 nye medlemmer hver dag, sier Katinka Nordahl Sire som er gruppeadministrator for Hønehjørnet på Facebook.

Foto: PRIVAT

– Vi sliter med at folk legger ut ganske mye som ikke bør publiseres. Derfor må vi godkjenne alle innlegg. Mange mennesker der inne skjønner ikke nettvett.

Hver dag er det 400 ny innlegg som skal gjennomgås før eventuell publisering. Halvparten av disse blir ikke godkjent. Noen eksempler her er innlegg med sensitive opplysninger om barn eller utroskap.

– Vi ønsker ikke at en hel haug med jenter skal diskutere et annet menneske som ikke er til stede.

Har truffet noe hos folk

Cecilie Staude er høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. Hun tror det er flere grunner til at jenter strømmer til lukkede Facebook-grupper.

– Det handler nok om at man har truffet ett eller annet i folk. At det foregår samtaler, diskusjoner og delinger, i det lukkede rom, som folk har fattet interesse for.

I tillegg sier Staude at det har mye å si hvem som er medlem i gruppene. Når venner anbefaler venner å delta kan antall medlemmer stige raskt.

Men medlemskap kan også gi nye venner.

– Jeg har sikkert blitt kjent med hundrevis av nye mennesker. Mange får nye vennskap der inne, forteller Sire i Hønehjørnet.

Og nettopp det er en del av hennes motivasjon for å holde på. Hun ser hvor mange som drar nytte av gruppen. Det har skapt en bokdrøm i administratoren.

– Jeg er for tiden opptatt med å skrive en bok om gruppa, sier Katinka Nordahl Sire.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark