Hun kan bli den første sametingspresidenten som ikke snakker samisk

Helga Pedersen fra Arbeiderpartiet sier hun vil lære samisk bedre, men vil ikke love å bruke språket offentlig om hun blir valgt til sametingspresident.

Helga Pedersen

– Selv om samisk skulle vært morsmålet mitt, så ble det aldri det, sier Helga Pedersen. Om hun blir nominert av Arbeiderpartiets valgkomité kan hun bli sametingspresident til neste år.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jeg har brukt og kommer til å bruke mye ressurser på å lære meg bedre samisk, men jeg kan ikke i dag stå og love at jeg skal begynne å bruke samisk i offentligheten, sier Helga Pedersen.

Hvis jeg en dag kommer dit vil det være fantastisk, men det er ikke et valgløfte som jeg kommer til å gi.

Pedersen har takket ja til å bli foreslått som Arbeiderpartiets førstekandidat i Østre valgkrets til neste sametingsvalg.

Hun kan dermed bli den første sametingspresidenten som ikke snakker samisk fra talerstolen i Sametinget.

– Jeg forstår jo ganske mye samisk og har brukt samisk hjemme med mitt eldste barn til hun var to og et halvt år, forteller Pedersen.

– Men selv om samisk skulle vært morsmålet mitt, så ble det aldri det. Så da datteren min begynte å spørre om flo og fjære og hvorfor månen er oppe om natten og solen om dagen, da strakk rett og slett ikke mitt språk til.

Ole Henrik Magga

Språkforsker og tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga mener det er viktigere enn kanskje noen gang før at samiske ledere snakker samisk.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Norsk nyttårstale

Pedersen er ikke alene om å ha mistet tilknytningen til det samiske språket. Også nåværende sametingspresident Aili Keskitalo måtte sette seg på skolebenken som voksen for å kunne snakke nordsamisk til velgerne.

Men er det egentlig så farlig om Helga Pedersen for eksempel ikke kan framføre nyttårstalen på samisk dersom hun blir valgt?

Ja, mener språkforsker og tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga. Og ikke bare det. Språket kan også være avgjørende for om Pedersen i det hele tatt blir valgt.

– I visse deler av den samiske befolkningen er dette avgjørende. De vil tenke seg om nøye før de stemmer på en som ikke kan snakke samisk, sier Magga.

Sametingspresident Aili Keskitalo

Nåværende sametingspresident Aili Keskitalo måtte også på skolebenken i voksen alder for å lære seg nordsamisk. Det gjorde henne i stand til å, for eksempel, holde nyttårstale på samisk.

Foto: NRK

Språk er politikk

Han mener det i 2016 kanskje er viktigere enn noen gang at samiske ledere snakker samisk.

– Det samiske språket kjemper en overlevelseskamp og det gir en veldig status at fremtredende ledere faktisk bruker det.

– Men er det ikke politikken som er viktigst?

– Språket er en sentral del av politikken. Man kan ikke snakke fint om det samiske språket om man ikke vil bruke det selv.

Magga mener alle kandidater, Pedersen inkludert, bør sette seg på skolebenken før de tenker på å bli sametingspresident. Det mener Pedersen selv at hun verken har tid eller anledning til. Om hun likevel kan fylle rollen på en god måte overlater hun til andre å vurdere.

– Jeg er nå den jeg er, og om jeg blir nominert, så skal jeg gjøre mitt beste overfor våre velgere uansett språklig bakgrunn.