Normal

Hør Musevisa på latin fremført av 24 Andreas-er

Andreas Fliflet har en litt spesiell juletradisjon. Hvert år lager han flere digitale kloner av seg selv og tolker en julesang på sin måte.

Andreas Flifleth

Andreas Fliflet har laget sin tolkning av Alf Prøysens 'Musevisa'.

Foto: skjermdump

Andreas har alltid lekt med julekort-formatet. Men etter å ha laget vanlige postkort tidligere, bestemte han seg for å satse på video. Årets julevideo er den femte i rekken.

– Jeg har hatt en gammel hang-up med å lage skikkelige julehilsninger. Det synes jeg er en god tradisjon. Men med venner på mange steder i verden så blir det litt vrient å gjøre det konvensjonelt. Og sånn sms med "god jul og godt nytt år" er ikke noe for meg altså, sier han.

"Kloner" seg selv

I hver julevideo Andreas lager har han filmet seg selv flere ganger for så å redigere seg selv inn i samme bilde. Den første julevideoen hadde han kun to versjoner av seg selv.

– Jeg gjør alt selv og prøver å få det til å se ut som det er en gruppe. Det er egentlig det samme som mange gjør når de spiller inn musikk. Der man spiller inn flere spor. Forskjellen er at jeg synliggjør det visuelt. Jeg tar for meg en tradisjonell julesang som arrangerer til noe som ikke ligner på originalen, sier han.

Musevisa på latin

Fliflet som til daglig jobber ved musikkonservatoriet i Tromsø, lager hver video helt alene. I år har han tatt for seg Musevisa der han har oversatt teksten til Latin for å gjøre den mer høytidelig. Men å få Musevisa høytidelig satt langt inne, forteller han. Den største utfordringen for Andreas er redigering av videoene.

– Den største utfordringen er nok videobiten, det kan jeg egentlig ikke. Det også fordi jeg prøver å gjøre det litt mindre teknisk dårlig for hvert år. Da blir det vanskeligere å få til etter hver. I år har jeg også godt over til 4k-løsning, sier han.

Selv om Andreas har gått over til digitale hilsener sender fortsatt videoen til en og en, med en personlig hilsen.

– En gang i året får jeg opp slike verifikasjonsmeldinger fra Facebook der det står noe slik som "vennligst vis at du ikke er en robot i Malaysia".