Her fanger han laksen med hendene: – Ulovlig, sier fiskekonsulent

To ektepar på tur på Sørøya fikk seg en naturopplevelse de neppe kommer til å glemme med det første: de fikk til å fange en laks med hendene. Norges Jeger og Fiskerforbund opplyser om at denne typen fiske er ulovlig.

Fanger laks

Uten fiskeutstyr fikk turfølget opp laksen. Den nyfangede kveldsmaten ble så fortært under midnatssola.

Foto: Linda Småvik Andersen

– Det er jo disse øyeblikkene vi bor her for. Når det stormer som verst på vinteren så drømmer vi om disse øyeblikkene.

For hammerfestingen Toto Holm-Glad skulle det vise seg at fiskeutstyr tidvis er oppskrytt. Han og de tre andre hadde tilbragt natten i lavvo på Sørøya, og kom hjem med en spesiell fiskehistorie.

Fanget laksen for hånd

– Vi kommer bærende ned med utstyret når konene våre kommer løpende opp mot oss og sier at det står en fisk i elva. Så da går vi ned, og ser en god sjøørret på kanskje 2 kilo som er på vei opp elva, sier Holm-Glad.

Både NRK og Holm-Glad var til å begynne med sikre på at det dreide seg om en sjøørret. En nærmere kikk på bildene avslørte imidlertid at det dreide seg om en laks.

Fanger laks
Foto: Linda Småvik Andersen

Laksen, som hadde valgt å ta et hvileskjær etter strabasene på storhavet, fikk pausen sin avbrutt. Turkameratene hadde ikke tatt med fiskeutstyr, uten at dette påvirket fiskelykken.

– Jeg ville få den på land. Siden vi ikke hadde fiskeutstyr måtte vi prøve å slite den ut og jage den litt oppover elven, og med forente krefter klarte vi å lure den, få tak i sporden på den og kaste den på land, sier Holm-Glad.

Fanget laks

Toto Holm-Glad og Birger Andersen viser fornøyd frem fangsten.

Foto: Linda Småvik Andersen

– Ulovlig

En spennende opplevelse til tross, å fange laks med hendene er ikke lov i Norge. Det må gjøres med stang eller håndsnøre.

Øyvind Fjeldseth er fiskekonsulent i Norges Jeger og Fiskerforbund. Han tror ikke dette blir noen stor sak.

– Hvis dette hadde vært systematisert så måtte en jo ha gjort noe med det, men dette er nok noe som er gjort i god tro. Da er det jo opp til politiet å vurdere om de vil gjøre noe med det, men jeg vil vel tro at de ikke bruker store ressurser på en sånn type sak, sier han.

Når NRK ringer Holm-Glad for å spørre om han var klar over at det var ulovlig, sier at tanken slo ham når fisken lå på land, men:

– I all entusiasmen forsvant tanken like fort som den kom. Vi var tross alt på en telttur uten fiskeutstyr. Likevel, hadde jeg visst at dette var ulovlig, ville laksen ha blitt kastet ut igjen. Eller sagt på en annen måte, vi ville neppe fanget den i det hele tatt, sier han.