NRK Meny
Normal

Hele Finnmark vil ha politimesteren

Kampen om hvor Finnmarks nye politimester skal ha kontor er i gang. Verken Lakselv, Hammerfest, Alta eller Kirkenes vil gi seg uten kamp.

Ellen Katrine Hætta politimester i Øst-Finnmark

HELT SJEF?: Ellen Katrine Hætta, politimester i Øst-Finnmark politidistrikt, sier hun ikke vet om hun vil søke på stillingen som ny politimester i Finnmark. Hennes åremål går til 2017.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Øst- og Vestfinnmark politidistrikt skal samles til ett når politinorge går fra 27 distrikter til maksimalt 12.

Også mange av de 354 lensmannskontorene kan bli lagt ned, etter at regjeringspartiene og Venstre og Arbeiderpartiet forrige helg ble enige om en stor politireform.

Vil bli vedtatt om tre dager

Saken skal behandles på Stortinget førstkommende onsdag, og vil bli vedtatt. Politinorge vil dermed bli seende slik ut i framtiden:

 • Finnmark
 • Troms
 • Nordland
 • Trøndelag
 • Møre og Romsdal
 • Vest (Hordaland og Sogn og Fjordane)
 • Rogaland
 • Agder
 • Sør-Øst (Buskerud, Telemark og Vestfold)
 • Oslo (Oslo og Asker og Bærum)
 • Øst (Follo, Romerike og Østfold)
 • Innlandet (Hedmark og Oppland)

Og i Finnmark er kampen om hvor den nye politimesteren skal ha kontorsted i gang for fullt.

Knut Roger Hanssen

VIL HA SJEFEN: Porsanger-ordfører Knut Roger Hanssen vil ha politiets nye hovedkontor til Lakselv.

Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK

Porsanger-ordfører Knut Roger Hanssen (H) argumenterer for at Lakselv er det naturlige stedet for politiets nye hovedkvarter. Porsanger kommune har gitt Forsvaret store landområder opp gjennom årene og Porsanger-ordføreren mener det nå er på tide å betale tilbake.

I form av statlige politiarbeidsplasser.

Vil ikke ha en fra Sør-Norge

I Hammerfest er Arbeiderpartiets Tom-Kristian Tommen Hermo ute og lanserer sin støtte til Ellen Katrine Hætta, i dag politimester i Østfinnmark politidistrikt med kontoradresse Kirkenes. Politimesteren i Vestfinnmark, Morten Daae, er ikke fra Finnmark og har ikke de samme lokalkunnskapene som Hætta, født og oppvokst i Kautokeino, mener Hermo.

Morten Daae

SØR?: I Hammerfest mener Arbeiderpartiets Tom-Kristian Tommen Hermo at politimester Morten Daae er en søring, og ikke kan bli ny sjef for politiet i hele Finnmark.

Foto: NRK

Daae synes ingenting om å bli kalt søring, og sier han kjenner fylket bedre enn mange som er født og oppvokst i Finnmark.

– Jeg lurer egentlig på hvor lenge jeg må bo her, før jeg kan kalle meg finnmarking. Er det dialekten min som gjør meg til «søring», sier Daae til Finnmark Dagblad.

For ordens skyld: Daae har bodd i Finnmark i 20 år.

Alf. E. Jakobsen

VIL HA SJEFEN: Hammerfest-ordfører Alf R. Jakobsen vil at politimesteren skal ha kontor i Hammerfest.

Foto: Eiterå, Jon Terje / VG

Hammerfest-ordfører Alf R. Jakobsen, også han Arbeiderparti-mann, sier til Finnmark Dagblad at han imidlertid vil kjempe for at politimesteren skal bo i Hammerfest.

Alta og Kirkenes vil også være med

Dette utspillet provoserer Bernt Berg, også han Arbeiderparti-politiker, men fra Alta. Han vil, naturlig nok, at politimesteren i Finnmark skal, holdt deg fast, bo i Alta.

Laster innhold, vennligst vent..

Som om ikke det var nok: Rune Rafaelsen, tidligere leder for Barentssekretariatet, men nå ordførerkandidat for nettopp Arbeiderpartiet, melder seg også på i debatten.

– Vi skal tilby gode polititjenester for hele Finnmarks befolkning

Rafaelsen, med bostedsadresse i Sør-Varanger, mener det er den mest naturlige tingen i verden at politimesteren i Finnmark skal bo i Kirkenes:

Leder for Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen

VIL HA SJEFEN: Rune Rafaelsen, Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Sør-Varanger, vil også ha politimesteren til Kirkenes.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Politimesterembetet i det nye politidistriktet bør legges til Kirkenes. Det er her det skjer, og her kompetansen er. Da blir det helt feil å flytte hovedkontoret til et annet sted. Det burde ikke engang være diskusjon om dette, sier Rafaelsen til Sør-Varanger Avis.

Han mener det er flere grunner til at politimesteren bør være i Kirkenes:

– Det samarbeidet som foregår mellom politimester, grensekommissær, Garnisonen i Sør-Varanger og russiske myndigheter er helt unikt. Den kompetansen som er bygget opp rundt dette samarbeidet er også helt unikt, og finnes bare her. Den løsningen vi har i dag fungerer utmerket og er noe vi kan bygge videre på, sier Rafaelsen.

Hætta vet ikke om hun søker

Ellen Katrine Hætta sier til Finnmarken at hun ikke er sikker på om hun kommer til å søke på politimesterstillingen i Finnmark. Tidligere har Hætta vært en sterk kritiker av å innlemme Finnmark i et større nordnorsk politidistrikt.

– Jeg må se litt an hvilke premisser som settes, sier Hætta, uten å kommentere videre om et av premissene er at hovedkontoret legges til Kirkenes.