NRK Meny
Normal

Gransking av mann-over-bord-hendelse på plattform: – Flere regelbrudd

Petroleumstilsynets gransking av hendelsen på Scarabeo 8 i februar hvor en mann falt over bord, avdekker flere regelverksbrudd.

Scarabeo 8
Foto: NRK

Fredag 20. februar 2015, like over klokka 04, falt en mann over bord fra den flyttbare boreinnretningen Scarabeo 8.

Ulykken skjedde under et vedlikeholdsoppdrag. To subsea-ingeniører arbeidet med oppdraget.

Den ene subsea-ingeniøren gikk ned leideren som fører ned til en liten tilkomstplattform på BOP Carrier. Idet han forlot leideren og trådde ned på gangristen under (gratingen), falt han gjennom et hull og direkte i sjøen 13,5 meter nedenfor. Den andre subsea-ingeniøren observerte fallet og fikk kastet ut en livbøye, skriver ptil.no.

Scarabeo 8 til anker i Sørøysundet ved Hammerfest. Scarabeo 8 til anker i Sørøysundet ved Hammerfest.

På vei tilbake til Goliat-feltet etter vedlikeholdsarbeid, stoppet boreriggen Scarabeo 8 innom Hammerfest januar 2014.

Foto: Allan Klo / NRK

Fire avvik

Mann over bord ble gitt via Scarabeo 8 til beredskapsfartøyet Esvagt Aurora. Mannen ble så plukket opp fra vannet og fløyet med helikopter til sykehus for sjekk og behandling. Ingen alvorlige skader ble funnet.

Petroleumstilsynets gransking har identifisert til sammen fire avvik knyttet til vedlikehold av gangrister, barrierestyring, vedlikeholdsstyring og kompetanse og opplæring.

Det er selskapet Saipem Norwegian Branch som eier plattformen. Petroleumstilsynet har nå bedt selskapet redegjøre for hvordan avvikene vil bli håndtert. Scarabeo 8 opererer for ENI Norge på Goliat-feltet i Barentshavet.