NRK Meny
Normal

Generalkonsul i Murmansk avviser politisk press mot 17. mai

Den norske generalkonsulen i Murmansk Ole Andreas Lindeman avviser at generalkonsulatet ikke arrangerte 17. mai-tog i byen i år av politiske årsaker.

Ole Andreas Lindeman

NESTE ÅR: Den norske generalkonsulen i Murmansk Ole Andreas Lindeman lover ikke 17. mai-tog i Murmansk neste år.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Det norske generalkonsulatet i Murmansk har i en årrekke arrangert 17. mai-tog og mottagelse på konsulatet for norske fastboende, norske gjester og russere. Onsdag fortalte NRK at det var for politisk betent 17.mai tog i Murmansk. Generalkonsul Ole Andreas Lindeman avviser det.

Sterke reaksjoner

Det har vært sterke reaksjoner på at arrangementene i år ikke ble noe av, også blant de ansatte ved konsulatet. Lindeman sier at årsaken var en prioritering av en markering i Arkhangelsk.

– Mitt tjenestedistrikt dekker et stort område med to millioner mennesker. Jeg mener det er viktig at vi sprer oss, at ikke alt foregår i Murmansk. I år hadde vi et supert kulturprogram i Arkhangelsk. Dagen ble derfor feiret der med bunad og norske flagg som vi alltid feirer grunnlovsdagen, sier Lindeman.

Generalkonsulen sier at det ikke var politiske grunner til at det ikke ble arrangert 17.mai-tog, slik nordmenn bosatt i Murmansk har hevdet.

– Dette har ikke rot i virkeligheten. Det måtte i så fall vært en vurdering vi fra generalkonsulatet hadde gjort sammen med Utenriksdepartementet, og slike vurderinger er overhodet ikke gjort, sier Lindeman.

Lover ikke tog neste år heller

Han vil ikke love at generalkonsulatet igjen vil arrangere 17-mai og mottagelse i Murmansk neste år.

– Jeg må undersøke med det som er av nordmenn her i Murmansk. Det får vi se på. Jeg må prioritere og bestemme hvor vi skal legge inn hovedinnslaget i dette enorme området. Det er mye som taler for at vi skal fortsette med å spre oss ut og spre Norge som kulturnasjon i flere områder, sier den norske generalkonsulen i Murmansk, Ole Andreas Lindeman.