NRK Meny
Normal

Fikk bot for bruk av piggdekk, tross varsel om glatte veier

– Jeg mener det er uakseptabelt at vi skal betale bot for å ta helse, miljø og sikkerhet på alvor, sier professor og prisbelønt fotograf Audun Rikardsen.

Prosjektleder Audun Rikardsen, Universitetet i Tromsø.

Professor Audun Rikardsen kommer til å klage på bøtene de fikk, da han mener det prinsipielt er feil av vegvesenet å bøtelegge folk for å tenke trafikksikkerhet.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Professor ved UiT og naturfotograf Audun Rikardsen reagerer kraftig på at han og hans studenter ble bøtelagt av Statens vegvesen for å ha kjørt med piggdekk denne uka.

Følget skulle onsdag 26. september fra Alta opp på fjellet på Sennaland for å slakte rein, da de ble stoppet i kontroll av Statens vegvesen.

– Klok av skade fra tidligere år så skor vi oss etter forholdene og forbereder oss på det verste, da det kan være snø og isete veier på den her tida av året, sier Rikardsen.

Og det var værvarsel om glatte veier som gjorde at de valgte piggdekk.

Laster Twitter-innhold

Piggdekk for trafikksikkerheten

At de da likevel fikk bøter for å ha hatt piggdekk på fire av fem biler, mener han er uakseptabelt.

– At det ikke går an å vise sunn fornuft, når vi forklarer hvorfor vi kjører med piggdekk, det skjønner jeg ikke. Vi gjør det her av sikkerhetsmessige grunner.

– Det å kjøre med sommerdekk fra Troms til Finnmark over flere fjelloverganger, når vi skal være borte over lengre tid, det er russisk rulett, sier han.

Statens vegvesen deler ikke dette synet med Rikardsen.

Senioringeniør Sten-Kristian Berg på Kivilompolo tollstasjon

Sten-Kristian Berg i Statens vegvesen mener forholdene ikke tilsa piggdekk, og at det derfor ble gitt bot for piggdekkbruk.

Foto: Inghild Eriksen

Seksjonssjef hos Statens vegvesen i Finnmark, Sten-Kristian Berg mener værforholdene ikke tilsvarte bruk av piggdekk nå.

– Sånn som været har vært med en fantastisk høst og 10–15 varmegrader, da ser vi ingen grunn til at man skal kjøre med piggdekk, sier Berg.

De har mulighet til å bruke skjønn i kontrollene sine, og de ønsker at folk skal ta hensyn til trafikksikkerhet.

– Men her mener vi at de gjorde en feil vurdering. Det er derfor de har fått gebyr, sier seksjonssjefen.

Kontroll Statens vegvesen

Statens vegvesen sjekker selv forholdene før de gjennomfører kontroller, og mener det ble gjort en feilvurdering av følget som fikk bøter. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Bør heller ha med seg dekkene

Om man skal på en lengre reise og frykter endrede føreforhold, da må man heller ha piggdekkene med seg og bytte underveis, mener Berg.

Rikardsen tror de da måtte ha hatt med seg en ekstra bil, bare for å få med seg vinterdekk til fem biler.

– Vi vet jo aldri hvordan føret blir. Da måtte vi eventuelt stoppet rett før Kvænangsfjellet og skifta. Det ville vært tungvint.

Professoren mener alle som bor i Nord-Norge kjenner årstida og været.

– Da synes jeg det er ganske arrogant å pålegge oss gebyr, for at vi prøver å ta trafikksikkerhet på alvor. De burde heller honorere oss enn å gi bøter.

– Dette gjelder bruk av piggdekk, ikke vinterdekk. Om man kjører med piggfrie vinterdekk er det ikke fare for slike gebyrer, svarer Berg.