NRK Meny
Normal

FeFo har ingen betenkeligheter med 219 skutte ryper

Rypejegere er blitt mer opptatt av rekreasjon enn matauk, mener FeFos utmarksleder, Einar Asbjørnsen. – Det gjør at det er lavere aksept nå enn for 20 år siden å se skrytebilder av en stor mengde fugl.

Rypejakt (illustrasjonsbilde)

Rypejakta i Finnmark i høst ligger an til å bli det beste på ti år. Dermed er dagskvotene økt, noe Finnmarkseiendommen får kritikk for.

Foto: NRK

Det er kommet sterke reaksjoner etter NRK Finnmarks artikkel om jaktlaget som hadde skutt 219 ryper på én uke i Kautokeino.

Artikkelen ble etter kort tid landets mest delte sak i sosiale medier, og reaksjonene på NRK Finnmarks Facebook-side var mange.

Her er noen av dem:

«Helt forkastelig å skyte mer enn det en faktisk skal ete opp sjøl.»

«Fullstendig høl i huet å øke dagskvoten fra tre til seks fugl, så skulle det også vært begrensning på hvor mange fugl som kunne tas ut av den enkelte. For eksempel 12 fugl per tilreisende jeger som et maksimum. Det ville da si et lag på sju, ville ikke kunnet tatt mer enn 84 fugl, uansett hvor lenge de hadde blitt.»

«Å jakte er greit, men da uten hund.»

Jaktlag felte over 200 ryper i Finnmark

Dette bildet skapte mange og sterke reaksjoner på Facebook. Jaktlaget fikk skutt 219 ryper på sin jaktuke i Finnmark, noe enkelte mener er for mange.

Foto: Skjermdump fra Facebook

– Høres voldsomt ut

Hos Finnmarkseiendommen (FeFo), som forvalter rypejakta er ikke reaksjonene like sterke, selv om utmarksleder Einar Asbjørnsen medgir at 219 ryper høres voldsomt ut.

– Vi må huske på at jakt er en del av vår kulturarv og viktig å videreføre. Det handler om å høste av naturens overskudd, og det er viktig at vi kan gjøre det i år hvor det er mulig, sier han.

Ifølge Asbjørnsen er ikke 219 ryper i løpet av sju dager over kvoten.

– Fordelt på sju personer blir det litt over 30 ryper hver på ei ukes jakt. Da har du cirka fire ryper per jeger per dag i snitt. Det har jeg ingen betenkeligheter med.

– Godt innenfor forskningen

Einar J. Asbjørnsen

Utmarksleder Einar Asbjørnsen i FeFo.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

FeFo støtter seg til forskning som sier at inntil 15 prosent av bestanden kan skytes under rypejakta. Etter årets taksering er det lagt til grunn rundt 20 ryper per kvadratkilometer. Det betyr at på et jaktfelt på 200 kvadratkilometer skal det være 4.000 ryper.

– Tar du ut 200 ryper, da har du tatt ut fem prosent. Det er godt innenfor det forskningen tillater, sier Asbjørnsen.

Om det er flere jegere eller jaktlag i samme område har FeFo muligheter til å stenge jakta for tilreisende. Ifølge Asbjørnsen kom det protester fra Norges Jeger- og Fiskerforbund da dagens jaktordning i Finnmark ble innført i 2011.

– De mente man tilgodeså de lokale jegerne for mye. Departementet opprettholdt vårt vedtak, men sa at ordningen måtte evalueres. Det skjer etter årets jakt, varsler han.

Når det gjelder jakt med hund, mener Asbjørnsen det er uproblematisk, og bidrar til en mer human jakt ved at man finner skadet fugl.