De vil gi Berlevåg et kinesisk kultursenter

En kinesisk advokat som har forelsket seg i Berlevåg er i gang med å planlegge et kultursenter i fiskeværet.

Lu Zhang og David-Mirko Jenis

STORE PLANER: Musiker Lu Zhang og advokat David-Mirko Jenis er aktive i Sino-Nordic Association og jobber for å realisere et kinesisk-nordisk kultursenter i Berlevåg.

Foto: NRK

– Det er langt fram, men vi har store forhåpninger, sier David-Mirko Jenis. Han falt pladask for eksotiske Berlevåg da han kom dit første gang i 2009. Nå har han store planer for fiskeværet nord på Varangerhalvøya.

– Innen tre til fem år håper vi å bygge et internasjonalt kultursenter. Vi vil organisere internasjonale kunstutstillinger, konserter og workshops, sier Jenis.

Han ser for seg et senter på kanskje 1000 kvadratmeter, bygd av finsk tømmer, der kunstnere fra hele Norden kan samarbeide med kolleger fra Kina.

Resten av livet

Denne julen har han startet i det små ved å invitere professor og musiker Lu Zhang til å holde en rekke konserter i Finnmark. De to er aktive i den nystartede organisasjonen Sino-Nordic Association.

Jenis lar gjerne følelsene styre valget av knutepunkt for kulturutvekslingen:

– Berlevåg er en spesiell og storslagen plass i mitt hjerte. Jeg føler meg hjemme der og har fått en varm velkomst, sier Jenis.

– Derfor vil jeg vie tiden min – resten av livet, om nødvendig – til å oppfylle denne drømmen.

Lu Zhang og David-Mirko Jenis er samstemte: Berlevåg er noe helt spesielt. Den vakre naturen med forrevne klipper ut mot havet er det første man får øye på, men menneskene der er enda viktigere.

– De har varme hjerter og et åpent sinn, sier Jenis.

Knytter kontakter

Flere kinesiske delegasjoner har allerede vært invitert til Berlevåg. Jenis mener det må være 60–70 personer til sammen – professorer, advokater, kunstnere og andre ressurspersoner – som har besøkt fiskeværet og nå deler drømmen om et kultursenter.

Svein Harald Robertsen står bak magasinet Berlevågingen og er aktiv i Berlevågs kulturliv. Han har engasjert seg i arbeidet, og er med i et nystartet firma som med tiden kan bidra til kultursenteret. Som lokalpatriot skjønner han godt kinesernes begeistring.

Berlevåg

Nærheten til hav og ren natur har fascinert de kinesiske besøkende i Berlevåg.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Bare det at de kan drikke rent vann fra springen her. Det er stort for dem å komme til et område der naturen er flott og det ikke er forurensing.

Robertsen har kjent Jenis en stund og er forsiktig optimist.

– Jeg har vært selv i Kina og truffet en del av vennene og forbindelsene hans. Jeg tror han har gode kontakter i Kina som vil gjør det mulig etter hvert å få til noe, sier Robertsen.

– Men det er klart: Dette er ikke et lerret du bleker i løpet av en natt. Du må se dette over tid og vise til resultater overfor investorer i Kina. De må se at dette er alvorlig og dette at får vi til.