Her prøver pensjonistene seg i helt nye roller

Aldri før har de stått på en scene, de elleve pensjonistene som har underholdt en hel bygd med stykket «Hakkebakkeskogen». Regissøren kaller stykket en annerledes teateropplevelse.

Hakkebakkeskogen

Pensjonistene, som alle er mellom 60 og 80 år, sto på scenen for første gang da de underholdt Kjøllefjord søndag kveld

Foto: PER-JØRGEN SØRBØ

Siden før jul har de jobbet med forestillingen av Thorbjørn Egner. Ved hjelp av den kulturelle spaserstokken har forestillingen fått en ny vri. Skuespillerne er alle pensjonister mellom 60 og 80 år.

– Vi har virkelig vært nødt å ta ut av alt kreativitet og funnet løsninger på alt fra materialbruk til kostymer. Samtidig har vi holdt oss nært opp til Egners manus, forteller Hjørdis Maustad, som spiller bakemester Harepus i forestillingen.

Vil aktivisere eldre

Gørild Mauseth Mottola Di Amato er regissør for stykket. I mange år har hun hatt lyst til å engasjere eldre gjennom teater.

– Ideen min var å aktivisere eldre, få dem opp av sofaen og opp på scenen. Få dem som har gått ut av sine roller i arbeidslivet, inn i andre roller. Slik ønsker jeg at de nye generasjonene kan bli kjent med dem og at pensjonistene får gi noe tilbake til plassen sin, Kjøllefjord, forteller regissøren.

Hakkebakkeskogen

Teateropplevelsen ga mersmak, nå håper de å turnere med stykket i Finnmark.

Foto: Per Jørgen Sørbø

Håper å bli en modell for andre kommuner

Søndag var det premiere og 150 personer hadde funnet veien til den lokale kinosalen. Stor etterspørsel, også fra andre kommuner, gjør at Mauseth Mottola Di Amato nå ønsker å sette opp stykket flere plasser.

En miniturné i Finnmark er drømmen.

– Jeg tror en slik turné kan være til inspirasjon for andre eldre og for andre kommuner. Ikke bare gi støtte og penger til prosjekter for eldre, der man tilbyr underholdning, men at de eldre får bruke midlene til å lære seg noe. At de eldre er med på å skape noe som skal underholde, ikke bare eldre, men hele samfunnet, sier Mauseth Mottola Di Amato.

Nå har hun startet prosjektet i hjembygda Kjøllefjord. Sakte, men sikkert skal hun jobbe seg nedover landet og sørover. Målet er å drive utvikling av kultur, med utgangspunkt på Nordkyn.

Mer teater, takk

Gørild Mauseth

Skuespiller og regissør Gørild Mauseth er for mange kjent for sin tolkning av Anna Karenina, men har nå stått for regien av pensjonistene i denne forestillingen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Opplevelsen ga mersmak for de elleve skuespillerne. Ingen av dem hadde stått på en scene tidligere, selv ikke Hjørdis. Hun er mor til Gørild, som har vært skuespiller i 20 år. De siste årene har hun brukt på å gi sin kunnskap videre til andre. Hjørdis og de andre i Hakkebakkeskogen er gjerne med på turné, men innrømmer at det er en utfordring. For selv om alle er pensjonister, så er de travle.

– Det er mange som reiser og er på farta, særlig i disse påsketider. Men vi vil gjerne gjøre stykket flere ganger, hvis folk bare vil ha oss, ler Hjørdis Mauseth.