Alta nyter godt av cruistrafikken til Porsanger

Mens Porsanger satser millioner på å lokke til seg cruisetrafikk, ankret det første cruiseskipet opp i Alta i dag – som ikke har brukt en eneste krone på prosjektet.

Cruiseskipet Empress

Cruiseskipet «Empress» har lagt til kai i Alta med 1800 turister ombord.

Foto: Astrid Krogh / NRK

Pullmanturs cruiseskip «Empress» la i dag til kai i Alta og 1800 turister fikk være med på en rekke opplevelser i Nordlysbyen.

Henriette Bismo Eilertsen

Henriette Bismo Eilertsen i North Adventure er glad for at Alta har fått sitt første spanske cruiseskip til kai

Foto: Astrid Krogh / NRK

15 busser sto på rekke og rad og ventet på de 1800 turistene. Arctic tours merker godt Porsangers prosjekt. Ikke bare har de femten busser tilgjengelig i Alta, når skipet legger til kai i Porsanger skal de kjøre turistene der også.

– Vi kommer godt ut av Porsanger sitt prosjekt. Dette kommer godt med i sommersesongen, forteller daglig leder i Arctic tours, Ernst Rune Andersen

North Adventure hadde også fått på plass en rekke guider. Dette er helt nytt for oss med så det har vært kaos, men det er det som er gøy, smiler daglig leder Henriette Bismo Eilertsen.

– Vi får fire anløp med spanske turister i sommer og det er helt nytt for oss. Vi har fått flydd inn guider fra hele Nord-Norge. Dette har vært et godt Nord-norsk prosjekt, mener Bismo Eilertsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cruiseskipet Empress til kai i Alta

Det spanske cruiseskipet «Empress», arrangerer ukecruise med stort sett spanjoler om bord. Empress vil anløpe Narvik, Lakselv, Tromsø, Alta, Honningsvåg og Murmansk.

Foto: Astrid Krogh / NRK

Ingen økonomisk drahjelp fra naboene

Alta har ikke bidratt økonomisk til å få gjennomført prosjektet sammen med Porsanger. Men får likevel gleden av ringvirkningene som kommer med de 1800 turistene som inntok nordlysbyen i dag.

Reidun Hesjevik

Reidun Hesjevik beklager at ikke Alta har fått den informasjonen de trenger for å kunne behandle politisk hvorvidt Alta skal gi støtte til snuhavnprosjektet.

Foto: Piera Balto / NRK

Porsanger kommune har tidligere etterlyst økonomisk støtte fra nabokommunene. Reidunn Hesjevik, varaordfører i Porsanger sier de ikke helt har lyktes med det.

– Det kom nok i siste svingen. Men vi har fått intensjoner om fullfinansiering og støtte fra noen kommuner. Men det er ikke enkelt å få støtte i en vanskelig kommuneøkonomisituasjon.

Burde for eksempel Alta legge penger på bordet nå?

– Jeg tenker at dette er en prøvesommer med to anløp, og nå får man jo se ringvirkningene av det. Kanskje se man da i større grad at dette gir ringvirkninger og dette er noe vi skal være med på. Det håper Hesjevik.

Ikke fått svar fra Porsanger

Alta kommune kom selv på banen i mars måned, forteller Ronny Berg, varaordfører i Alta. Både ordføreren i Alta og i Porsanger gikk ut i media og sa at Alta skulle bidra på en eller annen måte.

Ronny Berg

Varaordfører i Alta, Ronny Berg mener Alta har gitt beskjed om at de ville bidra til prosjektet.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Alta tok eget initiativ i denne saken, sier Berg.

Men Porsanger har så langt ikke sett en eneste krone fra Alta.

– Det er også slik at jeg har sjekket med administrasjonen. Saken er fortsatt ikke ferdigbehandlet. Ronny Berg forteller at saken ligger hos administrasjonen, men er ikke ferdigbehandlet av en grunn.

– Vi kan ikke ferdigbehandle en sak der vi ikke har fått all informasjon vi har bedt om fra selskapet. Derfor ligger saken fortsatt og ikke er ferdigbehandlet.

Randi Hesjevik beklager at ikke all informasjon er kommet til kommunene.

Ronny Berg håper at snuhavnprosjektet vil lykkes. Det vil gi ringvirkninger til hele Vest-Finnmark.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Landgang

Ordfører Knut Roger Hansen på landgangen som skal benyttes i stedet for den spesiallagede seawalk-en som ligger ubetalt i Geiranger.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Gigantisk logistikkoperasjon

Cruiseskipet «Empress» ankommer Hamnbukt i Porsanger 6. juni. Da kommer skipet fra Nordkapp og har 1800 passasjerer som skal i land for å gi plass til like mange nye.

Sju fly vil på like mange timer komme til Lakselv lufthavn for å frakte passasjerene til og fra, og Widerøe flyr inn ekstramannskaper for å handtere bagasje.

Widerøes stasjonssjef i Lakselv, Tore Samuelsen sier 35 ansatte står klar for å ta unna arbeidet.

– Vi har aldri gjort noe slikt før, men vi får bare gjøre det vi kan, sier han

Antall passasjerer denne lørdagen er like mange som det ferdes over flyplassen i Lakselv på en hel sommermåned.