NRK Meny
Normal

– Vi snakker ikke om en ny voldektsbølge

Selv om det har vært en stor økning i antall voldtekter i Vest-Finnmark sammenlignet med året før, ser ikke politiet noe dramatikk ved det.

Morten Daae, hammerfest

Politimester Morten Daae i Vest-Finnmark sier at det er mest relevant å sammenligne med andre år en 2013.

Foto: NRK

Antallet voldtekter i Vest-Finnmark fordoblet seg i 2014 sammenlignet med 2013.

– Dette er en sak vi allerede var klar over da vi ved starten av året gjorde opp året 2014. Vi ser ikke noe voldsomt dramatisk ved denne økningen. Det var nok en nedgang i 2013 sammenlignet med tidligere år, sier politimester Morten Daae ved Vestfinnmark politidistrikt.

Han sier at det derfor at det blir mer relevant for politiet å sammenligne med andre år, enn 2013.

– Normalt tall

– Tallet for 2014 er sånn sett ganske normalt sammenlignet med tall fra andre år. Samtidig er det en god del av det vi kaller festrelatert voldtekt, som for eksempel sovevoldtekter, så vi snakker ikke om en ny voldtektsbølge i Vest-Finnmark, sier Daae.

Voldtektsgruppa i Kripos har delt det inn i anmeldelser per politidistrikt. Kripos sin statistikk viser at en svært stor del av voldtektene, også på nasjonalt plan, skjer på fest. Både offer og gjerningsperson er ofte i tenårene.

– Hva gjør politiet i Finnmark nå?

– Ikke mer enn at vi følger med og ser på hvordan utviklingen blir videre fremover. Ellers etterforsker vi og følger opp de sakene som konkret kommer, sier politimesteren.

Nasjonal nedgang

Kripos jobber spesielt med å forebygge festvoldtekter, blant annet gjennom den landsdekkende holdningskampanjen «Kjernekar».

Antallet voldtektsanmeldelser i Norge er ganske stabilt. I 2014 var det noen færre enn i 2013.

I Vestfinnmark økte antallet voldtektsanmeldelser med hele 52 prosent det siste året, fra 12 til 25.