NRK Meny
Normal

– Jeg forventer takk og en stor bamseklem fra Per Sandberg

– Dette er kanskje den raskeste snuoperasjonen av en regjering nyere tid, sier fiskeripolitisk talsmann i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, etter at regjeringa likevel krever at trålerne må overholde sin leveringsplikt til Mehamn.

Torgeir Knag Fylkesnes og Per Sandberg (innfelt)

VIL HA TAKK: Per Sandberg bør takke for at Stortinget hindret ham i å uthule leveringsplikten, mener SVs Torgeir Knag Fylkesnes.

Foto: Ole Gunnar Onsøien / Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er fantastisk bra. Det er en gigantisk snuoperasjon fra regjeringa. Det er bare seks–syv uker siden de gikk inn for å legge ned hele leveringsplikten. Så her forventer jeg en stor bamseklem fra Per Sandberg neste gang han kommer på stortinger, der han sier: «Tusen takk for at dere fikk stoppet oss.», sier Fylkesnes.

Statssekretær i Fiskeridepartementet Ronny Berg innkalte til pressekonferanse i Alta onsdag for å fortelle at regjeringa vil kreve at trålerne overholder sin leveringsplikt til Mehamn.

Det ble godt tatt imot av Arbeiderparti-ordfører i Gamvik, Trond Einar Olaussen.

– Det betyr at den som vurderer å etablere seg i Gamvik har en bedre mulighet, sier Olaussen.

Har ikke levert på fem år

Tre trålere har leveringsplikt på 4,7 tonn til Mehamn, men de har ikke levert i noe i årene 2012 til 2015. Ordføreren har signalisert at han ønsker fiskeindustrigiganten Findus velkommen til kommunen. Hvis de etablerer seg, lover Fiskeridepartementet hjelp.

– Etablerer industrien seg der, så skal vi følge opp at de forpliktelsene overholdes og råstoffet kanaliseres til Mehamn, sier statssekretær Ronny Berg.

Mehamn

Gamvik kommune har Finnmarks høyeste ledighet. De ønsker seg ny industri i tettstedet Mehamn.

Foto: Torill Olsen

Fylkesordfører Runar Sjåstad er positiv, men litt tilbakeholden.

– Hvis de klarer å gjennomføre det, så er det en bra nyhet. Det er et gammelt krav. Man har hatt skriftende regjeringer som har sett på problematikken og ikke kommet så veldig mye videre.

Donald Duck

Torgeir Knag Fylkesnes mener regjeringa må håndheve leveringsplikten også i andre kystsamfunn. Etter hans mening har leveringsplikten så langt vært en eneste lang Donald Duck-historie.

– Man har klart å vri seg unna på så mange ulike måter. Og så har regjeringa og Stortinget tillatt det stilltiende, ved at man ikke har slått hardt ned på det, sier SV-representanten.

– For oss har det vært en fortelling i hvordan en kyst har blitt ranet for store verdier, og det har falt på hendene til noen få mennesker. Hvis vi nå kan se antydning til et flertall i Norge som kan begynne å snu utviklinga og trekke fisken tilbake dit den hører hjemme – til folket – da skal vi virkelig begynne å feire. Foreløpig er det positivt at regjeringa varsler en forsterkning i leveringsplikten i en tid der de bare har gått inn for å rasere den.