NRK Meny
Normal

– En voldsom atom-trussel fra Russland

De russiske planene om undervannsdroner fra ubåter med atomvåpen er skremmende, mener forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Ståle Ulriksen.

Nupi-forsker Ståle Ulriksen

Forsker Ståle Ulriksen er overrasket over at russerne planlegger atomvåpen med ekstrem strålingseffekt.

Foto: Nupi

Reportasjer i russisk TV denne uken har vist dokumenter med bilder og opplysninger om utvikling av en hittil ukjent våpensystem. Ifølge opplysningene skal dronene ha en rekkevidde fra Barentshavet til østkysten av USA. Bombene skal kunne gjøre større områder radioaktive og også i en lengre tidsperiode enn tradisjonelle atombomber.

Ståle Ulriksen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt mener planene bryter med hvordan utviklingen har vært for nye atomvåpen de siste årene.

– Siden 1980-årene har vi sett at sprengkraften for nye atomvåpen er redusert. Den radioaktive forurensningen er også redusert. Her ser vi at russerne legger fram planer som går i stikk motsatt retning, nemlig gjør den radioaktive forurensningen størst mulig for å skade området og også gjøre eksplosjonskraften ekstremt stor, sier Ståle Ulriksen.

Møte med Putin

Det var i forbindelse at president Putin hadde et møte med sine generaler denne uka at en fotograf tok nærbilder av dokumenter med detaljerte opplysninger om våpensystemet.

Skjermdump

En TV-reportasje røpet planene for torpedoene med atomstridshode. Bildene spredte seg raskt på nettet.

Foto: theguardian / Skjermdump

Atomubåten «Belgograd» har de siste årene vært under ombygging i Severodvinsk ved Arkhangelsk, og skal være i stand til å bære flere undervannsfarkoster. Dronene skal kunne operere ned på 1000 meters dyp. Forsker Ståle Ulriksen sier at han fikk hakeslepp av opplysningene.

– Det i det hele tatt å tenke seg å lage en bombe der du maksimere strålingseffekt for å utrydde alt liv i et stort havområde med en diger atomladning, da går du veldig langt i å kaste på båten alle tanker om fredelig sameksistens. Det ligger en voldsom trussel i det her. Det er uventa, og veldig dramatisk, sier Ulriksen.

USA og Russland

Forskeren mener planene kan rokke ved et grunnleggende forhold mellom USA og Russland, nemllig at stormaktene kan se på hverandre som rasjonelle parter.

– Det kan nesten virke som om i alle fall i retorikken her er at en ønsker å framstå som litt uforutsigbar, og at en ikke lenger aksepterer de etablerte grunnleggende forholdene som har vært der siden 50-tallet. Det er litt skremmende, sier Ulriksen,

– Er det nå et ekstra behov for Norge å følge med det som skjer i Barentshavet?

– Ubåtaktiviteten der er veldig viktig, og dette gjør det i alle fall ikke mindre viktig å følge med. Når dette er signalisert, bør man bør vite hvor denne Belgograd-ubåten er, sier Ulriksen.