Hopp til innhold
Magnetar burst

Norske forskarar fanga opp unik stjerneeksplosjon i verdsrommet

For fyrste gong har detaljane i ein kjempeeksplosjon frå ei unik type stjerne blitt fanga opp. Teamet bak: Forskarar frå Bergen.

Månen.

Stor studie om søvn og månefaser: Kan føre til at menn sover dårligere

Tror du månen påvirker søvnen din? I en ny undersøkelse har svenske forskere forsøkt å komme til bunns i mysteriet.

Emilie Ranheim Skytøen og Mads Risberg

Blir de Norges første astronauter?

– Jeg lover å vinke til dere hvis jeg får jobben, sier Emilie Ranheim Skytøen. Hun og Mads Risberg er blant over 22.000 som søker verdens mest spektakulære jobb.

Sol-Jord dagen 27.april

Fredag 27. april markeres verdens sol-jord-dag over store deler av verden. Nye og revolusjonerende romobservatorier har vist at vi er langt mer følsomme for forholdene i verdensrommet enn tidligere antatt.

Satelittstasjonen

På Tromsø satelittstasjon fins det en hel park med parabolantenner som står og venter på at en polarbanesatellitt skal passere der ute i verdensrommet.

Nordlys

Nordlyset må være et av de mest fantastiske naturfenomen man kan se med det blotte øyet. Magisk føles det, når lysstrømmen danser over hodet ditt og skifter i all verdens farger mot den svarte stjernehimmelen.

Verdensrommet

Universet kan måles, observeres, analyseres og utforskes på mange måter. Allikevel sitter vi igjen med mange spørsmål, for hva er egentlig universet, og hvordan og hvorfor oppstod det? Det fins fortsatt mange som ikke tror på ideen om at det hele startet med et stort smell – The Big Bang – allikevel er det dette de fleste kosmologer holder seg til. Men selv om de mener de kan forklare hvordan universet oppstod, kan ingen riktig forklare på en vitenskapelig måte HVORFOR det skjedde!

Sendte program 2000 og 2001

Vi driver og forandrer litt på arkivet vårt for tiden. Derfor er noen av artiklene forsvunnet, men det er bare for en liten stund. Snart er de tilbake under ett av emnene i det nye arkivet.

MARS den røde planeten

Verdensrommet er uendelig digert, og vi klarer ikke helt å forestille oss hvor langt det er til de næmeste planetene. Likevel driver forskere over hele verden og planlegger at menneskene skal reise og besøke Mars.