Hopp til innhold
HARDT VÆR: En rekke ledende jurister anbefaler at de foreslåtte endringene i offentlighetsloven ikke blir vedtatt, heller ikke i bearbeidet form.

Staten gjør seg usynlig

Det blir mindre åpenhet hvis offentlighetsloven blir endret, sier ekspertene. Nei, nei, det blir mer åpenhet sier justisdepartementet. Hva er det egentlig som skjer?

Jessheim

Riksarkivaren undersøker om Energikommisjonens hemmelighold er ulovlig

Energikommisjonen hemmeligholder møtereferat og har hevdet unntak fra kravet om å føre offentlig postjournal. Nå griper Riksarkivaren inn for å kontrollere om loven er fulgt.

Dagen derpå etter skyting ved London pub i Oslo natt til 25. juni

Mange tusen skjulte dokumenter i Politidirektoratet

Tilsyn viser at politiets øverste organ ikke har tilstrekkelig orden i systemene sine for brev og dokumenter, og at de bryter loven. – Vi må kunne forvente at politiet ikke bryter loven, sier riksarkivaren som har kontrollert.

Barn, sannsynligvis søsken, fra Førde i Sunnfjord i Vestland. Bildet er tatt rundt 1920.
Bilde frå arkivet til fotograf Olai Fauske i Førde, Sunnfjord.

Ny folketelling tilgjengelig: Nå kan du finne familien din 100 år tilbake i tid

Om 100 år er allting glemt, skrev forfatter Knut Hamsun. Han hadde ikke gjort regning med Arkivverket.

Riksarkivar Inga Bolstad viser kontrastane mellom arkiverte bøker som har stått i hyllene i fleire hundre år, kontra harddisk og disketter som kan lagre data opptil 50 år.

Fryktar for innbyggjarane sine rettar

Tilsyn gjennomført av Arkivverket viser at mange norske kommunar ikkje har gode nok rutinar på å ta vare på dokument om innbyggjarane sine. Det betyr at viktige dokument som sikrar trygd eller erstatning kan forsvinne.

24 000 meter med arkivhyller i Trondheim Byarkiv på Dora.

Mangler oversikt over 24.000 meter arkiv – mye er ikke tilgjengelig for folk

Trondheim har mer eller mindre dårlig oversikt, ifølge det statlige Arkivverket. Det er de ikke alene om.

Zara blar i papirer på jakt etter oldefaren

Flere unge vil grave i slekta

Det å drive med slektshistorie er ikke lenger en aktivitet bare for godt voksne med god tid. Ifølge både Arkivverket og Nasjonalbiblioteket er tendensen at stadig yngre mennesker nå kaster seg over arkiver og kurs for å finne ut mer om familiehistorien.

Inga Bolstad

Viktige dokumenter om deg og meg kan gå tapt for alltid

Dokumenter om norske innbyggeres rettigheter og eiendommer blir tatt altfor dårlig vare på av kommunene. – Et alvorlig samfunnsproblem, mener riksarkivar.

Jorunn Merete Haukås-Eide

45 år kyrkjehistorie kan vera tapt

SOGNDAL (NRK): Nesten eit halvt hundreår med informasjon om barnedåpar, konfirmasjonar, bryllaup og gravferder i Sogndal og Leikanger kan vera tapt etter storbrannen i desember.