Espen (39) havnet midt i blodbadet

Nordmannen Espen Goffeng opplevde dramaet på nært hold, da israelske soldater skjøt seg til kontroll over det tyrkiske passasjerskipet «Mavi Marmara».

Espen Goffeng

Militæraksjonen «operasjon sjøbris» den 31. mai i år resulterte i at ni mennesker ble drept og over 50 såret. Espen Goffeng var én av over 600 aktivister om bord på «Mavi Marmara». I unike opptak gjort for Brennpunkt, møter vi Espen midt i kaoset av sårede og drepte.

Rapporterte fra båten

Brennpunkt-dokumentaren «Operasjon sjøbris» følger nordmannen både før, under og etter tragedien på «Mavi Marmara». Med fare for eget liv hjalp han til med å få de sårede under dekk til en improvisert sykestue. Samtidig rapporterte han til Brennpunkt fra båten.

– Vi regnet med en konfrontasjon med den israelske marinen i ti-tiden om morgenen 31. mai. Planen var at dette skulle skje i dagslys. I stedet kom israelerne i bekmørket, forteller Espen Goffeng.

-Vanskelig å se "Free Gaza" som humanitær organisasjon

Da Espen flere måneder i forveien bestemte seg for å bli med, visste han at møtet med den israelske marinen kunne bli ubehagelig og i verste fall farlig.

I likhet med de mange hundre andre deltakerne, håpet han likevel å nå fram til Gaza. Aldri før hadde en så stor skipslast anløpt Gaza.

Det ville blitt historisk om de klarte det.

Skaffet plasser

– Hele situasjonen – med halvannen million mennesker på dette lille området – som er sperret inne på den måten de er, står for meg som blodig urettferdig.

Oppfordret til å heve sjøblokaden

Den internasjonale bevegelsen som organiserte hjelpekonvoien til Gaza sammen med den tyrkiske hjelpeorganisasjonen IHH, har fått navnet Free Gaza Movement. Espen var koordinator og pressekontakt for Free Gaza i Norge.

I mange måneder før avreise, jobbet han med å skaffe plasser til nordmenn som ville være med. Han jobbet også med å samle inn penger til en norsk hjelpesending.

Midtøsten-komitèen på Hamar engasjerte seg sterkere enn noen annen gruppering i Norge. Det resulterte i at flere tonn papir og en god del skolemateriell ble lastet om bord på skipet Rachel Corrie i Irland, som var selve flaggskipet i konvoien.

– Kommer ikke til å gi seg

Selv dro Espen og de to andre norske aktivistene, Randi Kjøs og Nidal Hejazi, til Kreta for å bli med en amerikansk yacht som var en del av Free Gazas flåte. Før avreise, melder alvoret seg. Ledelsen i Free Gaza innkaller til et møte. Det skal svært mye til for at båtene i konvoien snur etter press fra den israelske marinen, blir de fortalt.

– Varselskudd er ikke nok. Heller ikke skyting direkte mot båten. Selv om noen skulle bli skadet eller drept om bord, er det heller ikke gitt at vi snur. Dere må undertegne på at dere aksepterer dette hvis dere skal bli med oss, forlanger møtelederen.

Etter bare et halvt døgns seilas på yachten Challenger 2, får båten mekaniske problemer, og mister styringen. Det skjer også med den andre identiske yachten. Dermed må passasjerene fraktes over i andre båter i flåten, og for Espen, Randi og Nidals del blir det den tyrkiske passasjerbåten Mavi Marmara. Planen var aldri å være om bord på den.

– Her er stemningen en litt annen, forteller Espen Goffeng over satelittelefon til Brennpunkt. Og legger til:

– Det er en del karer her som ikke kommer til å gi seg…