Hopp til innhold

Advarer mot ny Breivik

Høyreekstreme hatgrupper er i vekst både i Europa og USA. – Det kan skape nye terrorister som Breivik, også i Norge, mener Midtøsten-ekspert og forfatter Nathan Lean.

Den amerikanske forskeren Nathan Lean advarer mot nye Breiviker
Foto: NRK

– Jeg tror fullt og fast at det finnes andre som Breivik som leser og radikaliseres av skriveriene til de mest kjente antiislamittene, sier Nathan Lean.

Nylig ga han ut boken «The Islamophobia Industry», som har fått gode kritikker i USA.


Nathan Lean er en av de fremste ekspertene på virksomheten til den anti-islamske bevegelsen, både i USA og Europa. I et intervju med NRK Brennpunkt forteller han at han er skremt av veksten i dette miljøet.

Like farlige


Nathan Lean peker på at det i prinsippet ikke er noen forskjell på Osama Bin Laden, og høyreekstreme ideologer som lager grunnlag for ekstremisme, uten at de nødvendigvis selv deltar i noen aksjoner eller tyr til vold selv.

English Defence League

Rasende anti-islamske demonstranter fra organisasjonen English Defense League.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

– Anti-islamistene vil hate å høre denne sammenligningen, men både de som mater høyre-ekstremister og islamske ekstremister med propaganda inspirerer til terror og vold. Hva er hensikten med at folk og organisasjoner som Robert Spencer, Pamela Geller, Stopp Islamiseringen av Europa og English Defence League maner til hat mot Islam som religion og alle muslimer?

– Anders Breivik visste hva sluttresultatet måtte bli, han tok oppfordringene til hat til den logiske konklusjonen. Han er ikke alene, sier Nathan Lean.

Han understreker at han mener at muslimske ekstremister og høyreekstreme er like farlige.

Media har ansvar

Lean mener media har et særskilt ansvar for å ikke bare gripe tak i de tabloide poengene, men å gå i dybden på hva som skjer i disse miljøene.

– Media må forklare grundig hva som skjer når for eksempel en film som «The Innocence of Muslims» er med på å skape opprør i deler av den muslimske verden.

– Mediene bygger opp frykt for en hel religion med sine sensasjonshistorier. De hopper på alle historier om vold og muslimer, fordi de vet det selger. Vi har blitt fortalt i tiår at muslimer er voldelige, og alle blir skåret over en kam. Slik er det jo ikke, sier Nathan Lean.

Moderate muslimer

På spørsmål om moderate muslimer burde gjøre mer, blir Lean provosert.

– Vanlige moderate muslimer har gjort mye for å fortelle verden hva de står for, men verden lytter ikke. Det er ikke så spennende for media at muslimer flest er som vanlige folk i Vesten. De går på jobben, spiser middag, koser seg med familien og ser på TV. Hvor høyt må de rope for å bli hørt, spør han.

Nathan Lean mener det eneste som vil hjelpe for å endre bildet mange i Vesten har av muslimer er at hver enkelt faktisk blir kjent med sin muslimske nabo og kollega.

– Det er mellommenneskelige relasjoner som skaper fred, sier han

Film-opprør

Egypt-demonstrasjoner

Egyptiske demonstranter protesterer mot Youtube-filmen 'Innocence of muslims' ved å brenne det amerikanske flagget.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

– Hva er det som egentlig skjer når filmen «Innocence of Muslims» skaper opprør? Jo det er en gruppe muslimhatere som lager en film med et særdeles provoserende innhold. De sørger for at den blir distribuert i muslimske land på en slik måte at de vekker kraftige muslimske reaksjoner. Og etterpå sier de «se hvor fæle muslimene er», forteller Lean.

Han peker på at lederne i den anti-islamske bevegelsen vet at grupper som Taliban og al-Qaida og andre ekstremistiske muslimer begjærlig vil gripe muligheten til å piske opp stemningen mot USA og Vesten.

– Vi kan ikke forvente at muslimer i disse landene skal ha den samme forståelsen av ytringsfrihet som vi har. Vi kan ikke forvente at de hele tiden skal spille etter våre regler. Vi kan ikke forvente at de skal forstå at det er et lite mindretall høyre-ekstremister som brenner koraner, lager filmer som «Innocence of Muslims», sier Nathan Lean.

Han peker på at akkurat som ekstremistiske muslimer forsøker å dra med seg folk flest i kamp mot vesten så arbeider høyre-ekstremistene i vesten for å få med seg folk flest i kampen mot Islam.

– Høyre-ekstremistene arbeider for å komme nærmere midten, og få med seg flest mulig på hatet mot en hel religion. De tidligere høyreekstreme politiske grupperingene, som Tea Party-bevegelsen og for den saks skyld de partiene dere nå har i Skandinavia, er nå nærmere midten i Europa og USA. Det er et faresignal, sier Nathan Lean.