Hopp til innhold

- Cayman har vært god mot meg

Han har blitt rik på å legge til rette for selskaper som vil ha postboksetableringer i skatteparadiset Cayman Island. Andreas Ove Ugland roser øystaten, og fastholder at all virksomheten er lovlig.

Andreas Ove Ugland
Foto: Tarjei Leer-Salvesen

- Cayman har vært god mot meg. Så skal jeg forsøke å være god mot Cayman.
Slik oppsummerer den rike grimstadmannen Andreas Ove Ugland tilværelsen på sin nye adresse så langt.

Ugland er fortsatt norsk statsborger, men meldte permanent flytting for mer enn femten år siden til den lille øystaten sør for Cuba i Det karibiske hav. Her har rederarvingen bygget opp en omfattende virksomhet innen shipping, investeringsvirksomhet og eiendomsforvaltning.

I Norge er han kanskje mest kjent for sitt engasjement innen offshore-racene i Oslo og Arendal gjennom Team Ugland. Internasjonalt er han nok mest kjent for å ha gitt navn til den bygningen som fremfor noen har blitt symbolet på skatteparadis-virksomheten som OECD-landene nå forsøker å komme til livs.

Angrepet av Obama

– Den bygningen er enten den største bygningen i verden, eller den største skattesvindelen, tordnet Barack Obama i presidentvalgkampen i 2008.

Han gjentok anklagene mot den forholdsvis beskjedne kontorbygningen i George Town etter han ble innsatt som president. Bygningen han sikter til er Ugland House. Dette er bare en av Andres Ove Uglands seks store bygg på Cayman Islands. Men denne bygningen er utleid til advokatfirmaet Maples & Calder, et firma som har spesialisert seg på finurlige postboksløsninger for såkalte offshore-selskaper.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ugland House, Cayman Island
Foto: Reuters / Scanpix

I tillegg eier Ugland Queensgate Building, Citrus Grove og Harbour Drive, som alle huser en rekke postboksselskaper. I tillegg til en kontorbygning på motsatt side av øya, reiser Ugland nå et eget bygg som skal huse et bilmuseum.

En liten bank

– Aller først reiste jeg en mindre bygning og kalte denne Ugland House. Maples & Calder leide denne. Når virksomheten deres vokste, spurte de om jeg kunne reise et nytt bygg for dem. Jeg gjorde det, og motytelsen var en lengre leieavtale. Derfor heter den nye bygningen nå Ugland House, mens min lille bank har gitt navnet til den andre bygningen, som altså heter Queensgate Building etter min "lille bank" der borte.

Det Ugland refererer til som sin ”lille bank” er Queensgate Bank & Trust. I tillegg til å være en bank, er også dette et sted der utenlandske firmaer kan registrere seg med offshore-etableringer.

– Konkurrerer banken med Ugland House?

– På sett og vis, men i mindre skala. Det er ikke mer enn cirka tre hundre selskaper som er registrert i banken. Men om lag femti av de er internasjonale hedgefond, og ingen av kundene er privatkunder. Det er internasjonale banker vi jobber for, sier Ugland.

Hedgefond

Akkurat dette å tilrettelegge for fond som driver med aktiv investeringsvirksomhet er Cayman Islands blitt store på. Mellom 70% og 80% av alle verdens hedgefond er registrert i landet, sier Ugland. Det er også en av grunnene til at han ikke er så redd for at øya skal ”gå konkurs” eller miste fotfestet hos verdens finanselite.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Video nsps_upload_2009_10_6_13_2_22_3335.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Her kan du se en lengre versjon av videointervjuet med Ugland.

– Hva tenker du om at Barack Obama og andre politikere sier de vil stoppe skatteparadisene, og anklager Cayman Islands for å hindre innsyn og hjelpe firmaer og unndra midler fra beskatning?

– Jeg tenker ikke på Cayman Islands som et skatteparadis. Det er hjemmet mitt. Og det er et viktig land i verdensøkonomien. Man kan ikke bare legge dette ned over natten. Det er behov for Cayman i det finansielle systemet i verden, sier han.

Dessuten mener Ugland at Barack Obama heller burde feie for egen dør og rydde opp i smutthull som delstaten Delawere i USA, som også opptrer som skatteparadis. Der finnes en enkeltbygning med mer enn 220.000 selskaper registrert.

I tillegg peker han på de europeiske skatteparadisene som Liechtenstein og Monaco som enda mer lukket for innsyn enn det Cayman Islands og andre karibiske land har vært.

Les også: Hva er et skatteparadis?