– Et system som er skapt for å misbrukes

– Hele systemet Ugland House representerer er designet for å kunne misbrukes i andre land, tordner Økokrims Morten Eriksen.

Ugland House, Cayman Island
Foto: Reuters / Scanpix

Andreas Ove Ugland

Andreas Ove Ugland.

Foto: Tarjei Leer-Salvesen

Nordmannen Andreas Ove Ugland har blitt rik på å legge til rette for selskaper som vil ha postboksetableringer i skatteparadiset Cayman Islands. Ugland fastholder at all virksomheten er lovlig.

Førstestatsadvokat Morten Eriksen

Førstestatsadvokat Morten Eriksen er ikke nådig overfor virksomheten i Ugland House.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Førstestatsadvokat og leder av Økokrims skatteteam Morten Eriksen har hørt argumentene til Ugland, og han er ikke nådig i sine uttalelser om virksomheten som drives i Ugland House:

– Det de driver med er lovlig på Cayman Islands. Man følger de lokale lovene, sikker til punkt og prikke. Men hele systemet Ugland House representerer er designet for å kunne misbrukes i andre land, sier Eriksen.

Les også: - Cayman har vært god mot meg

Cayman Islands er ett av flere land med gunstige skatteregler, der flere norske bedrifter er registrert med postbokser.

Les: Tause om postboksene
Les:
Hva er et skatteparadis?

Kapitalflukt

Morten Eriksen var Økokrims representant i det såkalte ”Kapitalfluktutvalget”, et ekspertutvalg oppnevnt av regjeringen for å beskrive utfordringene med skatteparadisene og foreslå tiltak for å øke åpenheten om kapitalstrømmer.

I sin rapport beskriver utvalget en rekke av mekanismene som kjente bedrifter har benyttet seg av for å skjule pengestrømmene sine.

- Vi kjenner en rekke internasjonale skandaler som Elf, Parmalat, Tyco og ikke minst UBS sine 55.000 skjulte konti i Sveits. Her hjemme har vi saker som kampen om Jahre-boet og Reksten-formuen, minner Eriksen om.

- Juks!

Om advokater, banker og andre som tilrettelegger for å hjelpe privatpersoner og firmaer å gjemme unna pengene i skatteparadiser har han følgende karakteristikk:

- Dette er rett og slett juks. Det er ikke ordinær forretningsvirksomhet i det hele tatt. Hvis det man tilbyr er muligheten til å skjule seg og sin virksomhet i en postboks, så er dette et system som er perfekt til å kunne misbrukes. Det er rett og slett ødeleggende med slike steder. Det er å tilrettelegge for lovbrudd i andre stater.