NRK Meny
Normal

Vil ha videregående skole i nedlagt høgskolebygg

UDI ønsker å sende 1000 flyktninger til det tidligere høgskolebygget på Raumyr i Kongsberg. Høyre og Kristelig Folkeparti foreslår å heller lage ny videregående skole i lokalene.

Det gamle høgskolebygget på Raumyr i Kongsberg

Byggene på Raumyr i Kongsberg, som tidligere var høgskole, har et areal på over 15 000 kvadratmeter. UDI har planer om flyktningmottak for flere hundre mennesker her. Høyre og KrF ønsker å gjøre om lokalene til ny videregående skole.

Foto: Jiri Havran / Statsbygg

Statsbygg meldte tidligere i høst til UDI at de har ledige lokaler etter at Høgskolen i Buskerud og Telemark flyttet til Krona i sentrum av Kongsberg.

UDI ønsker å sende 1000 flyktninger til Raumyr på Kongsberg. Kommunen ønsker å sette et tak på 300 flyktninger.

Nå kan den nedlagte høyskolen på Raumyr i Kongsberg i stedet bli ny videregående skole. Det foreslår nemlig Høyre og Kristelig Folkeparti i fylkestinget.

Rune Kjølstad

Rune Kjølstad, Høyres gruppeleder i fylkestinget i Buskerud, ønsker å bygge om og ta i bruk Raumyr for å samle den videregående skolen i Kongsberg på et sted. Han sier fylkeskommunen neppe har råd til å bygge ny skole.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

– Dagens situasjon på Kongsberg er ikke holdbar, elevene og lærerne kan ikke ha det sånn som det er nå. Elevene er spredt over hele byen, det er dårlig bygningsmasse, og lærerne må reise fra sted til sted for å ha undervisning for elevene sine. Vi kan ikke slå oss til ro med en slik situasjon og tenke at vi ikke kan gjøre noe fordi det ikke finnes penger til ny skole. Derfor må vi se på nye muligheter, sier Rune Kjølstad, Høyres gruppeleder i fylkestinget i Buskerud.

– Men fylkeskommunens plan har vært å bygge en ny videregående skole i Kongsberg?

– Det er ikke midler til å bygge ny skole slik det er nå. Fylkesveiene mangler 1,8 milliarder kroner bare for å ta inn etterslepet. Samtidig er lånegjelda til fylket på 3,3 milliarder kroner, sier Kjølstad.

Han innser at bygget var ment for studenter og at bygget må bygges om. Han mener likevel at leieprisen er såpass gunstig at det kan være en god løsning for fylkeskommunen.

Ordføreren avviser planene

Kari Anne Sand, Senterpartiet

Ordføreren i Kongsberg, Kari Anne Sand (Sp), synes det er en dårlig ide å flytte alle elevene fra de ulike studieretningene i den videregående skolen inn i lokalene til den nedlagte høgskolen.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Ordfører i Kongsberg, Kari Anne Sand (Sp) synes ikke ny videregående skole på Raumyr er en særlig god ide.

– For det første er det ikke slik at alle undervisningsstedene som elevene på Kongsberg videregående skole bruker nå som er i like dårlig stand som det Kjølstad hevder. Dessuten er det uforståelig at Høyre og Kristelig Folkeparti mener høgskolebyggene er så hensiktsmessige, når det bre for fire år siden ble avgjort at lokalene var uegnet for eldre studenter.

Hun mener kommunikasjon fra og til bygget er et av problemene. Statsbygg som eier byggene ønsker flyktningmottak der, og det blir etter planen gjennomført før jul.

– Flyktningsituasjonen er akutt, så jeg tror ikke det er noe vits i å legge ned for mye energi og innsats i planer om videregående skole i høgskolebyggene, sier ordføreren.