NRK Meny
Normal

Vådeskudd på lensmannskontoret i Nedre Eiker

En polititjenestemann avfyrte et vådeskudd på lensmannskontoret i Nedre Eiker lørdag ettermiddag. Ingen personer ble skadd.

Bevæpnet politi

Skuddet skal ha gått av under trening på bruk av våpen. Slik trening gjør politifolk jevnlig (illustrasjonsfoto)

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Hendelsen skal ha skjedd lørdag klokka 1745. Polititjenestemenn drev trening i kjelleren på lensmannskontoret. Treningen skal ha vært knyttet opp til prosedyrene for bruk av våpen.

Johan Brekke

Politimester Johan Brekke mener det er vanskelig å unngå at det går av vådeskudd innimellom.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Ifølge politimester Johan Brekke ved Søndre Buskerud politidistrikt var det ingen fare for at mennesker kunne ha blitt skadd, og det var kun materielle skader.

– Det var andre politifolk til stede, med de sto ikke plassert slik at det var fare for at de kunne bli skadet, sier Brekke.

Skuddet skal ha endt i en vegg i kjelleren.

Rapportert inn

Hendelsen er rapportert inn både til Politidirektoratet og Spesialenheten for politisaker. Spesialenheten vil nå undersøke hendelsen nærmere.

Ifølge politimesteren er polititjenestemannen- eller kvinnen tatt ut av operativ tjeneste med våpen.

– I saker der det er uhell med våpen, blir tjenestemannen- eller kvinnen standardmessig fratatt våpengodkjenningen, og vedkommende kan ikke rykke ut med våpen. De må da gjennom et treningsopplegg som leder fram til en ny godkjenning. I den perioden vil ikke vedkommende være operativt godkjent til å rykke ut med våpen, sier Brekke.

For to uker siden meldte NTB at det fram til da hadde gått av 20 politivådeskudd i Norge dette året. Bare åtte av skuddene skal være rapportert inn.

Les også:

– Vanskelig å unngå

Dette er det første vådeskuddet i Søndre Buskerud politidistrikt, etter at den midlertidige bevæpningen av politiet kom den 25. november 2014. Bevæpningen er forlenget fram til 10. desember i år.

Politimesteren i Søndre Buskerud sier at slike hendelser ikke er ønskelige, men ser samtidig at de er vanskelig å unngå helt, så lenge politiet går med eller har våpen.

– Uansett hvor forsiktig en er, så vil det innimellom skje at det går av noen vådeskudd. Det viktige er at vi lærer av de episodene vi har, avslutter Brekke.