Søstrene har selv sovet ute i vinterkulda – nå hjelper de tiggere i Drammen

For noen år siden sov Larissa og Victoria Caldararu under åpen himmel vinterstid i Drammen. Nå står de klare til å ta imot tiggere i Drammen som har fått tilbud om seng og tak over hodet i vinter.

Kirkens Bymisjon, Larissa og Victoria Caldararu

KLARE FOR Å HJELPE: Søstrene Larissa og Victoria Caldararu gjør i stand rommene på Strømsø skole hvor tiggere kan få et midlertidig sted å sove. De husker selv hvor kaldt det var å ligge ute om vinteren i Drammen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Jeg har vært der selv og kjent det på kroppen. Det er en velsignelse at vi klarte å få åpnet dørene sånn at de kan få sove inne, sier Larissa til NRK.

Behovet for overnattingstilbud for tiggere i Drammen ble akutt da kulda satte inn. Bystyret sa sist uke ja til å bistå med å finne et overnattingssted for tilreisende tiggere, men først mandag ettermiddag ble det klart at tiggerne midlertidig får sove på Strømsø skole.

– De har et hjerte, de har følelser

Mandag kveld vasket og ordnet Larissa og Victoria Caldararu de tre rommene på Strømsø skole som Kirkens Bymisjon har fått til disposisjon. Søstrene jobber nå som miljøarbeidere i organisasjonen.

Larissa gråter når hun snakker om at tiggere i byen nå skal få tak over hodet om natten.

– Det betyr så veldig mye mer enn man kan tenke seg. De er mennesker, de har et hjerte, de har følelser.

Hun husker godt hvor tøft det var å sove ute i kulda.

– Man kan nesten ikke kalle det å sove. Du våkner opp som en robot. Du må gi alt du har for å klare å komme deg til Narvesen for en kopp te eller kaffe. Men det tok lang tid å komme dit, for hele kroppen var frossen, sier Larissa.

Varmt vann

På Strømsø skole er ovnene skrudd på maksimalt. Sengene som skal benyttes av de rundt 25 tiggerne som kommer, er ennå ikke på plass, men skal komme i hus i løpet av tirsdagen. Et toalett og en vask er tilgjengelig for dem som ønsker det.

Windstad i Kirkens Bymisjon

PÅ MED VARMEN: Daglig leder Jon-Ivar Windstad forsikrer seg om at alle ovnene er på i lokalene på Strømsø skole.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Ofte er de veldig kalde på beina og har hatt sko på seg i veldig mange timer. Det å få tatt av seg skoene, få skylt beina og vasket de, det er kjærkomment, forteller daglig leder Jon-Ivar Windstad til NRK.

Han fikk en tøff start på uka. Mandag morgen ringte telefonen en rekke ganger. Bekymrede mennesker fortalte om tiggere som frøs ute.

Men utover dagen fikk Windstad en e-post fra helse- og sosialdirektør Eva Milde om at lokaler var stilt til rådighet for tiggerne.

– Det var som om 100, kanskje 1000, kilo forsvant fra skuldrene da beskjeden om at bygget var stilt til rådighet.

– Takk

Victoria Caldararu skal holde vakt i lokalene på Strømsø skole natt til tirsdag. Da skal hun være til stede i tilfelle noen skulle trenge hjelp eller rett og slett ønsker å snakke.

Victoria takker forbipasserende som hjalp henne og søsteren da de satt ute på gata i 2012-2013.

– Vi er så takknemlige overfor dem som hjalp oss med en jakke eller en kopp kaffe. Jeg kan ikke uttrykke det med ord.