NRK Meny
Normal

Tiltalte forlot rettssalen

DRAMMEN (NRK): Den drapstiltalte kvinnen i Tranbysaken forlot rettssalen da obduksjonen av ektemannen Per Gunnar Asheim skulle gjennomgås.

rettsalen der tranbysaken går

Rettssaken går i rettssal 10 i Drammen tingrett.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Før professoren fra Rettsmedisinsk institutt skulle fortelle om obduksjonen av Asheim, henvendte tingrettsdommer Karsten Øvretveit seg til den 53 år gamle kvinnen på tiltalebenken.

– Hvis du ønsker å forlate rettssalen under denne vitneforklaringen, kan du gjøre det, sa Øvretveit.

Det takket hun ja til og ble fulgt ut av de to fengselsbetjentene som er med henne hver dag.

Tidligere på dagen ble det vist bilder av åstedet og den utbrente bilen med den døde kroppen. Da holdt hun seg for øynene og ville ikke se mot storskjermen.

Usikker dødsårsak

Obduksjonsrapporten fra Rettsmedisinsk institutt kan ikke slå fast en sikker dødsårsak. Til det var brannskadene for store. Legene har allikevel klart å slå fast en del.

Utbrent bil Tranby

Politiet satte fyr på to tilsvarende biler i et forsøk på å finne brannårsaken. En video av denne testen ble vist frem i retten i dag.

Foto: NRK

Per Gunnar Asheim var enten død eller døde veldig raskt da bilbrannen startet. Begrunnelsen er at det ikke er funnet kullos i lungene, så han har ikke pustet inn mye røyk.

Det som derimot er påvist i kroppen, er alkohol og en del medikamenter.

– Han var tydelig alkoholpåvirket. I tillegg hadde han inntatt dempende og smertestillende medikamenter, fortalte professor ved Folkehelseinstituttet, Kari Ormstad.

Fra før er det kjent at det var funnet flere ølbokser og en flaske gin i den utbrente bilen.

Medikamenter i blodet

De medikamentene som er funnet i avdødes kropp, er virkestoffer i sovemedisiner og smertestillende. Mest sannsynlig er disse medikamentene inntatt fra to uker før dødsfallet til dagen før.

Asheims ektefelle er tiltalt for å ha dopet han ned og tent på bilen mens han satt i passasjersetet.

Beslag i boligen

En rekke beslag i parets bolig på Tranby har hatt spor av medikamenter og narkotiske stoffer. Blant annet har det vært funnet slike spor i en kaffekvern, en drikkeflaske og på en herreskjorte.

Flere av disse stoffene er funnet i blodet, men ikke i større mengder enn vanlig medisinsk bruk. Legene som vitnet i Drammen tingrett i dag gjorde det imidlertid klart at kombinasjonen mellom alkohol og medikamenter kan forsterke effekten på medikamenter.

Rottegift er også beslaglagt i boligen, men det er ikke påvist i blodet til Asheim.