NRK Meny
Normal

Susanne (15) vitner ikke

Like før klokken 12 ankom 15 år gamle Susanne Auke retten. Hun ønsker ikke å forklare seg i retten, fordi hun ikke føler seg klar for det.

Susanne Auke på vei inn i retten

Her er Susanne Auke på vei inn i retten sammen med tanten Elin og pappa. Det blir første gang hun møter den tiltalte kvinnelige sjåføren etter ulykken.

Foto: Tonje Eide / NRK

Svært mange vitner blir avhørt i saken i dag, inkludert Steinar Auke som er Susannes far og Susanne selv.

Susanne Auke kom til retten i like før klokken 12 sammen med sin tante og far. Håvard Bjørnstad sier at hun er sliten og medtatt etter all medieoppmerksomheten rundt saken mandag og tirsdag.

– Hun er tilbakeholden etter alle medieoppslagene, sier han til NRK.no.

Føler seg ikke klar

– Hun føler seg ikke klar til å vitne om det i retten. Derfor vil opptak av dommeravhørene ble brukt. Det opplyste faren til den nå 15 år gamle jenta, Steinar Auke, på vei inn i Drammen tingrett tirsdag.

Susanne Auke var kun 13 år da hun ble påkjørt av en lastebil, før hun ble påkjørt på nytt og ble hengende under bilen til en 29 år gammel kvinne.

Kvinnen er tiltalt for å ha kjørt på jenta. Hun forklarte seg i retten mandag.

Lastebilsjåføren fikk i fjor et forelegg på 15 000 kroner, og er nå ute av saken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Susanne Auke

Susanne Auke i retten tirsdag.

Foto: Tonje Eide / NRK

– Jeg så en galning som rev seg i håret

– Jeg så en galning som løp rundt og rev seg i håret

Mannen til tiltalte i Susanne Auke-saken forklarte seg tirsdag i tingretten i Drammen. Det er andre dagen i rettssaken mot den tiltalte 29 år gamle kvinnelige sjåføren.

Ektemannen forteller hvordan han opplevde å få en telefon fra sin kone da hun oppdaget Susanne Auke under bilen hjemme.

– Jeg hørte skrik. Hun gråt. Jeg snakket og prøvde å roe henne ned. Da jeg kom hjem så jeg en galning som løp rundt og rev seg i håret. Jeg omfavnet henne, men hun rev seg løs. Jeg klarte ikke å få kontroll over hennes følelser, sier ektemannen i retten i dag.

Forsvarer Jan Kildahl spør mannen om han ba sin ektefelle ta beroligende tabletter.

– Jeg ba henne ta en sobril, slik at hun kunne roe seg, sier mannen.

Viser spor etter ulykken

Politioverbetjent Trond Sansbråten legger frem bildebevis av kjøretøyene i Susanne Auke-saken tirsdag. Bildene viser spor av Susannes sykkel under semitraileren, men det finnes ingen spor av sykkelen under personbilen. Politiet tror derfor at sykkelen er blitt truffet av semitraileren og deretter kastet ut av veien.

Under personbilen er det tydelige spor etter Susanne.

Det er funnet hårrester under passasjersetet under bilen, dette tyder på at hodet har vært hektet fast her. Politiet mener Susanne har ligget flatt på veien etter at semitraileren kjørte over henne, og slik blitt hektet fast under personbilen slik at hun er blitt hengende med bena mot bilens bakdel.

Det er funnet spor av hud ved eksospotten på personbilen. Under semitraileren er det funnet spor av jakken til Susanne.

Erkjente straffskyld på to punkter

Den tiltalte kvinnen erkjente straffskyld på to av fem punkter da rettssaken startet mandag morgen.

29-åringen sa at hun klandrer seg selv hele tiden.

Hun forklarte at hun trodde at Susanne Auke var et hull i veien.

– Været var forferdelig den dagen, men jeg kjørte normalt uten å tenke noe spesielt. Jeg husker at jeg kjørte etter en trailer i Bødalen, der stanset jeg bak traileren. Jeg lurte på hvorfor vi stanset. Da så jeg en landrover som skulle kjøre. Litt etter litt begynte vi å kjøre igjen. Hengeren på lastebilen svingte litt rart. Så kjente jeg at min bil kjørte over noe. Jeg så i speilet for å sjekke om noe lå bak meg, jeg merket ingenting. Jeg trodde kanskje det var et større hull i veibanen, derfor fortsatte jeg å kjøre normalt, forklarte den tiltalte under sin vitneforklaring.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aktor, bistandsadvokat og forsvarer.

Aktor, bistandsadvokat og forsvarer i retten mandag. Et stort presseoppbud var tilstede for å dekke rettssaken.

Foto: Tonje Eide / NRK

– Jeg fikk sjokk

Kvinnen sa at bilen gjorde et rykk, men gikk så raskt tilbake til normalen. Videre fortalte hun at det hun så i veien kan ha vært en sekk, noe mindre enn en vanlig ryggsekk.

Hun sa at hun helt sikkert hadde stoppet dersom hun hadde trodd at hun kjørte på et menneske.

Videre forklarte den tiltalte at hun svingte inn veien der hun bodde, og stoppet utenfor huset sitt.

– Jeg så en sko under bilen. Jeg fikk sjokk. Jeg begynte å skrike, og jeg fikk panikk, sa hun i retten.

– Regnet kraftig

Rune Kremmervik Hekkelstrand (30) jobbet som politibetjent i Asker og Bærum på ulykkesdagen og var en av de første på stedet 18.juni 2009.
i tingretten mandag.

Hekkelstrand sa i tingretten at han snakket litt med den tiltalte kvinnen, og at hun var svært opprørt.

Han sa også at det var svært vanskelige kjørefohold den aktuelle dagen, og at det regnet kraftig.

Krever livslang egenomsorg

Susanne Auke fikk alvorlige brannskader og lå i koma i fire uker etter ulykken. Etter åtte måneder med behandling og opptrening på sykehus fikk hun komme hjem.

Overlege Thomas Glott som tok i mot Susanne på Sunnaas forklarer seg i retten tirsdag. Han beskriver en jente med store smerter.

De mest omfattende skadene var brannskader. De største skadene hadde Auke i nedre brystregion og mage, samt arm og ben på venstre side av kroppen. I dag har Susanne også nerveskader i venstre ben. Overlegen forteller at Susanne vil bli skadelidende etter ulykken for resten av livet.

–Etter hudtransplantasjoner må huden holdes elastisk, og det er lettere å få sårdannelser. Dette krever livslang egenomsorg, sier Glott.

Til sammen er 14 vitner innkalt og det er planlagt at rettssaken skal vare til onsdag, men retten skal ut på befaring på onsdag og dermed vil trolig rettssaken holde på til torsdag.

NRK.no følger rettssaken.

Håvard Bjørnstad

Håvard Bjørnstad har tidligere sagt til NRK.no at han tror Susanne Auke gruet seg til rettssaken.

Foto: Tonje Eide / NRK