– Jeg tror hun gruer seg litt

Mandag starter rettssaken etter at 13 år gamle Susanne Auke ble påkjørt og slept under en bil i Slemmestad for snart to år siden.

Susanne som ble påkjørt i Slemmestad

Susanne Auke var 13 år da ulykken skjedde. 15 år gammel møter hun under rettssaken som starter 9. mai.

Foto: Olsen, Johnny, Privat/Johnny Olsen / SCANPIX / SCANPIX

Jenta ble først påkjørt av en lastebil, før hun ble påkjørt på nytt og ble hengende under bilen til en 29 år gammel kvinne.

Kvinnen må mandag møte i Drammen tingrett, tiltalt for å ha kjørt på jenta.

Bistandsadvokat Håvard Bjørnstad sier at den nå 15 år gamle jenta er spent på rettssaken.

– Jeg tror hun gruer seg litt, sier han til NRK.no.

Mirakeljenta fra Røyken

Historien om Susanne Auke, som ble påkjørt og slept fire kilometer under en bil, ble landskjent sommeren 2009. Jenta fikk alvorlige brannskader og lå i koma i fire uker etter ulykken.

Mirakeljenta fra Røyken var 13 år da ulykken skjedde. Hun ble påkjørt av lastebilen da hun var i ferd med å krysse en vei i Slemmestad. Deretter ble jenta sittende fast under en personbil og slept rundt tre kilometer. Hun ble påkjørt da hun syklet på vei hjem fra skolen.

– Det er blandede følelser med tanke på rettssaken. Det er en eksponering for Susanne, og familien tenker også på at det er en tiltalt som har kommet i den ulykke å skade et annet menneske, sa bistandssadvokat Håvard Bjørnstad til NRK.no i slutten av januar.

13-åring slept under bil

Susanne Auke ble påkjørt to ganger og slept etter en personbil i rundt fire kilometer.

Foto: NRK

– Kommer ikke til å bli helt frisk

Hun overlevde på mirakuløst vis og etter åtte måneder på sykehus med behandling og opptrening fikk hun komme hjem.

– Det har vært mange måneder med behandling på sykehus for de plagene hun har blitt påført, men hun nå tilbake i en skolesituasjon og har gjenopptatt skolearbeidet. Hun har sine begrensninger, men det er mye som går bra, sier Bjørnstad.

Han forteller at Susanne Auke ikke kommer til å bli helt frisk igjen etter ulykken.

Tiltalt for uaktsom kjøring

Sjåføren av bilen er tiltalt uaktsom kjøring, slik at Susanne ble alvorlig skadet. Kvinnen har tidligere forklart at hun merket at hun kjørte på noe, men at hun trodde det var en presenning.

Da hun kom hjem fant hun jenta under bilen, fikk sjokk og løp inn. Hun er også tiltalt for å ikke ha varslet politiet om ulykken, og for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand.

Lastebilsjåføren fikk i høst en bot på 15 000 kroner. Saken mot ham er avsluttet.

Vil be om 100.000 kroner

Det tok nesten 30 minutter før politiet ble varslet. Bistandsadvokat Håvard Bjørnstad sier han vil be om en oppreisning på 100.000 kroner fra den tiltalte.

– Det er et krav som knytter seg til den tort og svie som hun da har opplevd som følge av det som har skjedd. Det vil være naturlig å legge vekt på at det har vært utvist grov uaktsomhet fra denne sjåføren og at hun har blitt påført en betydelig skade, sier bistandsadvokaten.

Bjørnstad forteller at verken Susanne Auke eller familien bærer nag til sjåføren.

Kvinnens forsvarer ønsker ikke å si noe før rettssaken begynner.

Susanne skal forklare seg for retten på tirsdag.

NRK.no vil følge rettssaken.