NRK Meny
Normal

– Vi må forberede oss på flere flyktninger

HOLE (NRK): 9 av 21 kommuner i Buskerud har flyktningmottak, men med flyktningstrømmen må kommunene ruste seg for flere mottak.

Helen Bjørnøy

Helen Bjørnøy trekker fram Hemsedal, som hun mener er en av de beste kommunene til å ta ansvar for flyktningsituasjonen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Mandag er ordførere og rådmenn fra hele fylket samlet på Sundvollen for å diskutere flyktningsituasjonen.

Det finnes per nå flyktningmottak i 9 av 21 kommuner i Buskerud. Trolig vil det bli flere i tida som kommer ettersom vi står overfor en av de største flyktningkatastrofene i nyere tid.

Stort behov for informasjon

Rundt 120 deltakere er påmeldt til samlingen, og de skal få en oppdatering på flyktningsituasjonen og kunne stille spørsmål til sentrale myndigheter. Et dialogmøte er viktig, mener Fylkesmannen i Buskerud, Helen Bjørnøy.

– Som samfunn må vi være forberedt på å hjelpe de som er på flukt. Det viktigste er at vi gir praktisk hjelp og omsorg til de som er i en fortvilet situasjon nå, sier Bjørnøy.

På møtet vil hun gi informasjon om hva flyktningene trenger og hvilke ordninger kommunene kan dra nytte av.

– Mange lurer på noe, og vi ser at det er et økende behov for informasjon. Det handler for eksempel om skolegang, aktiviteter og spesielle helsesituasjoner.

Les også:

Møte om flyktningsituasjonen

Rundt 120 deltakere er med på dialogmøtet på Sundvollen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Tar av seg hatten for Hemsedal

Bjørnøy mener situasjonen først og fremst er en krise for dem som er på flukt. Som samfunn har vi et ansvar for å stille opp når folk er i nød, selv om det gir utfordringer for flere kommuner.

– Mange kommuner har forberedt seg godt og har gjort en kjempejobb så langt. Men vi vet samtidig at det trolig kommer flere flyktninger både i år og neste år. Så de fleste kommunene må være forberedt på å ta imot flere i årene som kommer, sier Bjørnøy.

Hun tror de fleste kommunene må belage seg på at det opprettes akuttmottak innenfor kommunen, og samtidig må de regne med at de må bosette flyktninger i ordinære mottak.

Hvordan opplever dere kommunenes vilje til å hjelpe i denne situasjonen?

– Jeg synes mange kommuner har vært fantastiske. I Buskerud må vi særlig ta av oss hatten for Hemsedal, for de har gjort en kjempeinnsats. I forhold til innbyggertallet, har de tatt imot flest flyktninger i landet, avslutter Bjørnøy.

Les også: