NRK Meny
Normal

– Noen vil ikke ta med noe, andre vil ha med alt

I bedriftshallen til Tronrud Engineering på Vik i Hole ligger alle eiendelene til ungdommene som var på Utøya den 22. juli. Ingen fikk med seg noe fra øya da de flyktet i panikk.

Arne Vagnild

– Noen synes det var svært tungt å hente eiendelene, sier politiførstebetjent Anre Vagnild.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Ingen tok med seg noe, de måtte jo løpe eller svømme for livet, sier politibetjent Morten Ringsby til NRK.no.

Sammen med politiførstebetjent Arne Vagnild jobber han med å sortere eiendelene til de nesten 700 ungdommene som deltok på AUF-leiren.

Utover gulvet i den ene hallen ligger kofferter, sekker, soveposer, og pappesker med personlige eiendeler. Da det ble samlet inn var alt vått, og måtte først tørkes, og grovsorteres.

Noen synes det er veldig tungt

Sivilforsvaret, Kripos og politiet har jobbet med å finsortere og merke alle eiendelene. Det har vært en enorm oppgave. Nå står alt gruppevis merket med navn og nummer.

I helgen var det også satt frem eiendeler i eget rom til dem som ble drept på Utøya. På hvite duker med navneskilt kunne pårørende komme og hente eiendelene til sine kjære. Mange har vært innom i løpet av helgen i forbindelse med besøkene på Utøya og minnemarkeringen på søndag.

– Folk reagerer veldig forskjellig når de kommer hit. Noen syntes det er veldig tungt, og vil ikke ta med noe, mens andre vil ha med alt. Vi prøver å ta vare på de etterlatte så godt som mulig når de kommer hit, og det er klart vi blir beveget av dette vi også, sier politiførstebetjent Arne Vagnild.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pårørende og overlevende samlet seg på Utøya

I helgen var pårørende og overlevende samlet på Utøya, drøyt en måned etter massakeren.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Sendes til distriktene

Siste dag for å hente eiendeler var mandag. Godt over halvparten av alle eindelene er nå hentet, men det er fortsatt en del av gjenstandene som ikke er identifisert.

Disse gjenstandene er merket og sortert etter hvor de ble funnet på øya, og politiet setter nå i gang med å fotografere alt slik at pårørende og overlevende kan bla igjennom bildene på et senere tidspunkt.

– Det som står igjen i bedriftshallen som er merket skal pakkes fylkesvis og sendes ut til de respektive politidistrikt, slik at pårørende og andre kan hente de ut der hvis de ønsker det, sier Vagnild