Justiskomiteens leder: – Politiet konkluderte for tidlig

Leder av justiskomiteen på Stortinget, FrPs Per Sandberg, mener politiet konkluderte alt for tidlig da de sa at de kom så raskt som mulig til Utøya.

Politiet jobbar på Utøya

Politiet har fått kritikk fordi det tok én time før beredspapstroppen var på plass på Utøya.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det at man nå allerede slår fast at man har gjort alt riktig, og det viser seg i ettertid at man ikke har gjort, så skjønner alle at det blir feil for politiet, sier Sanberg til NRK.

Fra den første nødmeldingen kom til beredskapstroppen var på plass på Utøya, tok det over én time.

Spørsmålene om veivalg, tidsbruk og helikopterprioriteringer har vært mange den siste tiden.

På en pressekonferanse forrige uke sa politidirektør Øystein Mæland følgende:

– Denne politiaksjonen ble gjennomført så raskt som overhodet mulig, i den situasjonen som dette skjedde i, sa Mæland som et svar på kritikken om politiets aksjonstid.

Per Sandberg

Per Sandberg mener politiet har vært for raske med å konkludere med at de kom til Utøya så fort de kunne.

Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX

– Feil i forhold til pårørende

Politiet gjør det vanskelig for seg selv når de konkluderer så raskt, mener Sandberg.

– Det kan skape en fallhøyde innenfor politiet på et senere tidspunkt, når man får evalueringer og rapporter på plass og 22. juli-kommisjonen er ferdig med sin jobb, sier Sandberg.

Lederen av justiskomiteen mener politiet går feil frem i forhold til de pårørende og de overlevende når de sier at de kom så raskt til stedet som mulig.

– Vi registrerer at det har vært ringt til nødetater, det har vært samtaler med foreldre, derfor blir det også feil i forhold til ofre, pårørende og etterlatte at man nå konkluderer med at alt har gått helt knirkefritt, mener Sandberg.

Han mener politiet hadde tjent på å være mer ydmyke overfor kritikken som har kommet.

Øystein Mæland

Politidirektør Øystein Mæland avviser at politiet har konkludert i forhold til aksjonstid, og lurer på om Sandberg ikke har hørt godt nok etter når han sier at politiet ikke vært ydmyke. Her fra Youngstorget, der Mæøand informerte pressen etter terroraksjonene 22. juli.

Foto: Martin H.W. Zondag

– Har ikke konkludert

Politidirektør Øystein Mæland sier til NRK at han står ved det han har sagt tidligere, at «politiet under de omstendigheter som gjaldt 22. juli gjorde sitt ytterste for å komme raskest mulig til Utøya».

– Vi gjorde alt som stod i menneskelig makt for å komme raskest mulig til Utøya, og det står vi ved, men dette er ingen konklusjon på en bred evaluering som skal gjennomgå alle detaljer som var gjeldende på den tiden.

Mæland ønsker ikke å spekulere i om politiet kunne vært raskere på Utøya dersom man hadde håndtert saken på annen måte.

– Da vil jeg være et godt stykke inn i evauleringen, sier Mæland.

Han mener det er fullstendig feil at politiet har konkludert når det gjelder egen aksjonstid 22. juli.

– Vi legger nå opp en bred evaluering som skal gå gjennom ulike sider ved politiets håndtering av 22. juli, og vi legger opp til at vi i september kommer med noen foreløpige vurderinger, deretter vil den endelige rapporten komme en gang på nyåret.

– Det ligger i sakens natur at når vi jobber i måneder med å gjennomgå dette, er det ingen konklusjoner som er trukket på forhånd, sier Mæland.

Mæland mener også at Sandberg har hørt dårlig etter når han sier at politiet ikke har vært ydmyke nok etter 22. juli.

– Da tror jeg han har hørt dårlig etter på det jeg har snakket om ved gjentatte anledninger de seneste ukene. Jeg har lagt vekt på at vi skal være åpne, selvkritikse og ydmyke til hele måten politiet har håndtert 22. juli på, og at vi drar i gang en egen evaluering om dette hvor søkelyset er å se på hvordan våre systemer har fungert under den helt ekstreme påkjenning vi var utsatt for den dagen, sier Mæland.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger